Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sportfotograaf Pim Ras

'Vraag aan een fotoliefhebber of hij de naam Pim Ras kent en hij zal (hopelijk) zeggen; dat is toch die bekende sportfotograaf. Juist ja! Klopt als een bus maar ik maak niet alleen sportfoto's. In februari 2008 benaderde Artsen Zonder Grenzen mij om een reportage te maken in de Democratische Republiek Congo voor de tentoonstelling First Ladies.

De opdracht was om een reportage te maken van het dagelijks leven van de vrouwen in het dorpje Shamwana die na te zijn verdreven door verkrachtingen en ander gruwelijk leed weer terug zijn gekeerd naar hun hutten. Het verzoek was wel om het op mijn eigen manier te fotograferen zoals ik ook mijn sportfotografie benader. Esthetiek en kleurgebruik die kenmerkend zijn voor mijn "gewone'' werk moesten ook terug te vinden zijn in de te maken serie in Congo.

zwartwit foto van Pim Ras van moeder met kind in Congo
‍foto: Pim Ras

En dan sta je daar dan als grote blanke man met twee grote digitale camera's met telezoomlens tussen kinderen die geen of nauwelijks kleren aan hun lichaam dragen en wier moeders dagelijks hard moeten werken voor één enkele maaltijd per dag. Het heeft een ongelofelijke indruk op mij achtergelaten die vijf dagen dat ik in het leven van de bewoners van het dorpje Shamwana mocht kijken.

Op een dag ging ik in de jeep met het mental health team, zeg maar de psychologen onder de dokters van Artsen zonder Grenzen, naar het dorpje Sangwe toen er een ongelooflijk noodweer losbarstte en wij werden uitgenodigd door de oudste bewoner van het dorp om in zijn hut te schuilen voor de regen.

De hut, die uit niet meer bestond dan een aantal palen en wat stro, beschermde mij en mijn camera's voor het heftig vloeiende hemelwater. Plotseling ging het doekje wat als deur diende opzij en kwam de kleindochter van de opa aangelopen met haar broertje in haar armen. Haar gezicht was drijf maar dan ook drijfnat en haar broertje kreeg een angstige blik toen zij opeens werden geconfronteerd met een Mzungu (blanke man) met een camera voor hun neus.

Het meisje Milambwe bleef echter zelfbewust in de camera kijken haar broertje Mukulai beschermend, en met een 1/30ste seconde legde ik dit moment van zusterliefde voor de eeuwigheid vast.

Het is geen sportfoto maar wel degelijk een van de meest bijzondere foto's die ik ooit gemaakt heb.'

Tekst: Pim Ras

Naam: Pim Ras (1966)
Woonplaats: Hoofddorp
Infowww.pimras.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: