Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograferen tijdens het fietsen

Tips voor het fotograferen tijdens het fietsen

Fietsen en fotografie zijn twee activiteiten die perfect hand in hand kunnen gaan. Of je nu een professionele fotograaf bent of gewoon een liefhebber van mooie plaatjes, op de fiets kun je genieten van de buitenlucht en tegelijkertijd mooie landschappen of steden verkennen en vastleggen.

Hoewel je tegenwoordig de mooiste foto's kunt maken met je smartphone neem je hiermee voor het fotograferen tijdens een fietstocht wel iets meer risico. Bovendien moet je eerst afstappen en je fiets veilig stellen voordat je een foto maakt, ook om te voorkomen dat je telefoon uit je handen glijdt en een fatale val het resultaat is.

Een echte fotocamera is iets veiliger dan een smartphone voor het fotograferen tijdens het fietsen. Zet de camera op automaat of A of S en op RAW, eventuele correcties kan je dan later uitvoeren. Kom je iets moois tegen dan kan je snel tot een opname komen - wel altijd eerst stoppen met fietsen.

Ook is een grotere camera beter vast te houden dan een gladde telefoon. Je kunt gemakkelijker met één hand het stuur vasthouden en met de andere de camera bedienen, zonder bang te zijn dat deze uit je handen glijdt, vooral als de camera goed in je hand past.

Met een camera met optische zoeker (meetzoekercamera), kijk je direct door de zoeker, zonder de tussenkomst van een elektronisch scherm. Dit betekent dat je duidelijker en zonder vertraging ziet wat er voor je gebeurt als je een camera gebruikt waarbij het zicht door de zoeker net zo goed is als zonder camera. De camera is direct klaar voor gebruik: de knoppen zitten aan de buitenkant en je hoeft niet eerst door een menu te navigeren. Hoewel een goede compactcamera hier dichtbij kan komen, blijf je wel naar een schermpje kijken.

Zorg in ieder geval voor een camera met een eenvoudige bediening, die in enige mate schokbestendig en waterdicht is, en geen lamellen of schuifje heeft om de lens af te dichten.

foto: © Gertruud de Smit - Parijs, vorige week (afgestapt van fiets, gemaakt met iPhone 11)

Desalniettemin kun je met een smartphone of GoPro prachtige foto's maken tijdens je fietstocht. In Parijs bijvoorbeeld kun je (bij o.a. Vélib) een goede fiets huren met een stevig mandje aan het stuur, en via het waterdichte hoesje naast je bel kun je je telefoon gemakkelijk bedienen zonder deze eruit te hoeven nemen voor navigatie.

Met de opkomst van de elektrische fiets en speed pedelec is het nu gemakkelijker om grote afstanden af te leggen en moeiteloos heuvels te beklimmen en de mooiste plekjes vast te leggen met je camera, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt om unieke foto's te maken.

Met een speed pedelec kun je hoge snelheden bereiken, dus wees extra alert op je omgeving en houd rekening met andere weggebruikers. Veiligheid gaat altijd boven alles, ook als je bezig bent met het maken van mooie foto's.

Handige fietsaccessoires voor fotografen

Camera mounts
Er zijn specifieke mounts beschikbaar die je kunt bevestigen aan het stuur of de frame van je fiets, waarmee je een camera stevig kunt vastzetten. Dit is ideaal voor het maken van video's of voor het snel vastleggen van beelden zonder te stoppen.

Waterdichte fietstassen
Een goede waterdichte tas is essentieel om je camera en lenzen veilig en droog te houden, vooral als je in wisselvallig weer fietst. Er zijn speciale stuurtashouders die je op het stuur vastmaakt. Zorg voor een tas die gemakkelijk toegankelijk is, of een mand waarin je je waterdichte tas rechtop kan zetten.

Regenkleding
Controleer het weerbericht en bereid je voor op veranderlijke omstandigheden. Zorg voor voldoende bescherming tijdens een regenbui voor zowel jezelf als je camera met regenkleding en waterdichte hoezen.

Schokabsorberende hoesjes
Om je apparatuur te beschermen tegen schokken en stoten tijdens het fietsen, kun je overwegen speciale schokabsorberende hoesjes of inserts voor je fietstas of mand te gebruiken.

Statiefbevestiging voor fiets
Voor de serieuze fotograaf zijn er stuurstatieven die je in staat stellen een compact statief mee te nemen op je fiets. Dit is handig voor lange belichtingstijden of groepsfoto's langs de route.

Powerbank of USB lader
Als je wilt dat je telefoon altijd beschikbaar is voor noodgevallen en je accu sneller leegraakt tijdens de rit door het gebruik van navigatie, neem dan een goede kwaliteit powerbank of een USB lader mee. Een omvormer voor de naafdynamo kan eenvoudig op het frame gemonteerd worden en heeft een USB-uitgang, dus alles met een USB-poort kan er mee worden opgeladen. Zo'n apparaat heeft ook een kleine ingebouwde buffer, waardoor de spanning van de output gelijk blijft. Daardoor kun je er ook je smartphone onbezorgd mee opladen.

Smartphonehouder
Wanneer je met je smartphone gaat fotograferen koop dan een speciale smartphonehouder die je handig op je fietsstuur kan klikken.

Extra tips

Routeplanning
Plan je route van tevoren en houd rekening met potentiële fotografische hotspots. Overweeg minder drukke wegen of paden om gemakkelijker te stoppen en foto's te maken zonder het verkeer te hinderen. Zorg er in de stad voor dat je in ieder geval op de stoep staat als je een foto maakt.

Lichtomstandigheden
Het licht verandert gedurende de dag, dus plan je tocht zo dat je tijdens de beste lichtomstandigheden op de meest fotogenieke plaatsen bent. De vroege ochtend en late middag bieden vaak het beste licht, maar later in de ochtend of eerder in de middag kunnen er ook genoeg prachtige luchten zijn, bijvoorbeeld tijdens of na een regenbui.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: