Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie, 2e editie

De geschiedenis van de fotografie begint zonder kleur. En tot niet eens zo lang geleden was de meeste fotografie die je zag zwart-wit. Dat had te maken met de beperkte en kostbare mogelijkheden om kleurenfoto’s in drukwerk te gebruiken. Nu alles digitaal wordt gedaan, is kleurenfotografie net zo makkelijk en gangbaar als zwart-witfotografie ooit was.

Ondanks de moderne digitale kleurenfotografie blijft de monochrome foto waar de kleur uit is weggelaten een grote aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die met fotografie bezig zijn. De nadruk op licht en vorm die met het weglaten van de kleur gepaard gaat, legt volgens sommige fotografen eerder de nadruk op de essentie van de foto en biedt ook nog veel creatieve mogelijkheden.

Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie, 2e editie - Eduard de Kam, isbn 9789463561709

In dit boek komt het verwerken van oude en nieuwe opnamen die op film gemaakt zijn aan de orde, zowel wanneer je nog een scanner wilt gebruiken om ze te digitaliseren, als wanneer je de negatieven met een digitale camera reproduceert.

Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de kleur van een normale digitale foto te verwijderen en een zwart-witfoto over te houden. Dat levert alleen echt interessante resultaten op als het met een duidelijk doel voor ogen gedaan wordt: de uiteindelijke foto zonder kleur moet meer zijn dan dat; om het verlies aan informatie door het weglaten van de kleur te compenseren moet er aan gewerkt worden.

Wanneer je bij het bewerken van zwart-witfoto's de maximale controle over het eindresultaat wilt hebben, kun je eigenlijk niet zonder Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Het grootste deel van het boek gaat over het zorgvuldig verwerken van zwart-witfoto’s.

Van dit boek is een webversie beschikbaar. Na registratie is er gratis toegang, plus relevante extra's.

Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm, waarin beschreven wordt hoe een fotograaf een digitale foto volgens de regels aflevert aan gebruikers, zodat er geen onduidelijkheid hoeft te zijn over de kleuren van de foto, en over wat er op staat, wanneer de foto is gemaakt en hoe het auteursrecht en de gebruiksrechten zijn geregeld. Verder verzorgt hij trainingen en schrijft hij voor Focus.

Focus op fotografie: Zwart-witfotografie, 2e editie - Eduard de Kam
Pagina’s: 208
Prijs: € 34,99
Uitgever: Van Duuren Media
ISBN: 9789463561709

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: