Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Expodisc review

Expodisc filter

Met meer aandacht voor de witbalans, kun je de kleurweergave in je foto’s verbeteren. In deze review proberen we de optimale witbalans te vinden met behulp van de Expodisc.

Veel foto’s worden gemaakt terwijl de camera-instelling voor het bepalen van de witbalans op automatisch staat ingesteld. Als de witbalans echter nauwkeuriger wordt bepaald, gaat de kleurweergave in je opnames er stukken op vooruit.

foto van ‍Camera met Expodisc
‍Camera met Expodisc

Kleurtemperatuur

Witbalans en kleurtemperatuur zijn begrippen die nauw met elkaar verbonden zijn. De kleurtemperatuur geeft de kleur van het licht weer en wordt uitgedrukt in de waarde Kelvin(K).

We kennen allemaal het verschil tussen het harde licht rond de middag (6000K) en het warme ochtend- en avondlicht dat vaak zulke mooie opnamen oplevert (2500-3500K). De kleurtemperatuur varieert dus sterk gedurende de dag.

Witbalans

Voor een realistische kleurweergave is het belangrijk dat de kleurtemperatuur die in de camera wordt ingesteld, de kleurtemperatuur van het licht waarbij we fotograferen, zo veel mogelijk benadert.

Als dit het geval is, dan zal het wit in het onderwerp ook daadwerkelijk als wit worden weergegeven. De overige kleuren vallen dan 'op hun plaats' en we hebben dan de juiste witbalans ingesteld.

Zelf de witbalans bepalen werkt nauwkeuriger en je zult zien dat je betere resultaten krijgt

Kleurzweem

Als de ingestelde en werkelijke kleurtemperatuur veel van elkaar verschillen, zal de kleurweergave in de opname niet erg realistisch zijn. We spreken dan van een kleurzweem.

Om dit te voorkomen, zijn camera’s uitgerust met de instelling 'automatische witbalans'. Deze zorgt dat de camera met behulp van de beeldsensor intern de kleurtemperatuur voor de betreffende opname vastlegt. Deze manier is niet in alle gevallen even nauwkeurig. Zelf de witbalans bepalen werkt nauwkeuriger en je zult zien dat je betere resultaten krijgt.

t‍wee foto's parkje, links: automatische witbalans, rechts: witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F8, sluitertijd 1/50 S, -2/3 stop onderbelicht.
‍Links: Automatische witbalans, rechts: Witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F8, sluitertijd 1/50 S, -2/3 stop onderbelicht.

Heb je nog weinig ervaring met de begrippen kleurtemperatuur en witbalans, lees dan eens het artikel Aandacht voor witbalans geeft betere foto's.

Witbalans bepalen met de Expodisc

Bij de juiste filtermaat klikt het filter vast in de filtervatting van de lens, je hoeft het filter er niet op te schroeven.

Het bepalen van de witbalans doe je in een aantal stappen:

  • Plaats de Expodisc op de lens
  • Houdt dan de camera in de richting van het licht dat het onderwerp verlicht; voor je de witbalans bepaalt stel je nu eerst de belichting correct in, voorkom over- of onderbelichten
  • Bepaal dan handmatig de witbalans, zie hiervoor de handleiding van je camera
  • Stel de camera in op handmatige witbalans, de hiervoor gemeten waarde wordt ingesteld
  • Maak de opname

Tip: Heb je lenzen met verschillende filtermaten, koop dan een Expodisc voor de lens met de grootste filtermaat. Dit filter kun je ook voor alle lenzen met een kleinere filtermaat houden.

Ook voor binnen

De Expodisc kunnen we ook gebruiken als we binnen fotograferen, in huis of in de studio. Gebruik je meerdere lichtbronnen die verschillende kleurtemperaturen hebben, bepaal de witbalans dan aan de hand van het hoofdlicht.

foto lamp en dvd op tafel, ‍Links: Automatische witbalans, rechts: Witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F11, sluitertijd 1,3 S In deze opnamen is kunstlicht en daglicht gecombineerd.
‍Links: Automatische witbalans, rechts: Witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F11, sluitertijd 1,3 S In deze opnamen is kunstlicht en daglicht gecombineerd.

De praktijk

Met de Expodisc kun je eenvoudig de juiste witbalans bepalen. De eerste keren moet je even wennen aan de handelingen die je moet doen voor het bepalen en instellen van de witbalans, daarna wordt het al snel routine. Houdt wel rekening met het volgende:

  • fotografeer je bij verschillende weersomstandigheden, met afwisselend zon en bewolking, dan zul je voor deze verschillende situaties de witbalans moeten bepalen
  • houdt de camera in de richting van het licht dat op het onderwerp valt als je de witbalans wilt instellen. Van dit licht bepaal je de kleurtemperatuur
  • laat de Expodisc in je tas als je de zonsopkomst of –ondergang, of andere sterke sfeerbeelden fotografeert. Je wilt de kleurzweem in dit soort opnamen immers behouden en niet corrigeren met de Expodisc
foto van straat in bocht met huizen achter boomgebladerte, ‍Links: Automatische witbalans, rechts: Witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F11, sluitertijd 1/50 S.
‍Links: Automatische witbalans, rechts: Witbalans met Expodisc. Beide opnamen diafragma F11, sluitertijd 1/50 S.

Wil je op een betrouwbare manier de witbalans bepalen, dan is de Expodisc zeker een aanrader. Het scheelt je ook een hoop werk als je later de beelden gaat bewerken, je hoeft je dan niet meer te bekommeren over eventuele kleurzwemen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: