Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Pablo Albarenga wint Sony World Photography Awards

fotograaf Pablo Albarenga is dit jaar uitgeroepen tot Photographer of the Year 2020

De World Photography Organization kondigt vandaag de winnaars van de Sony World Photography Awards 2020 aan. De titel Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van $ 25.000 wordt toegekend aan Pablo Albarenga (Uruguay) voor zijn serie Seeds of Resistance.

Seeds of Resistance bestaat uit foto's van landschappen en gebieden die door mijnbouw en landbouwbedrijven in gevaar zijn. Deze worden gecombineerd met portretten van de activisten die vechten om ze te behouden. In 2017 werden minstens 207 leiders en milieuactivisten gedood terwijl ze hun gemeenschappen beschermden tegen projecten die hun grondgebied bedreigden.

foto: © Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative, 2020 Sony World Photography Awards
foto: © Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative, 2020 Sony World Photography Awards

De serie van Albarenga onderzoekt de band tussen de verdedigers en hun land - een heilig gebied waar honderden generaties van hun voorouders rusten. Door luchtbeelden te gebruiken, worden de hoofdpersonen in de verhalen van bovenaf gezien, alsof ze hun leven voor hun territorium afleggen.

Mike Trow, voorzitter van de Professional-wedstrijd, bedrukt: "De beoordeling van dit jaar was uitdagend - er waren een aantal buitengewone verhalen en beeldensets die de algemene titel hadden kunnen winnen, maar Seeds of Resistance viel echt op. Pablo komt uit Uruguay en dit project is heel persoonlijk voor hem als fotograaf. De inspanning die nodig is om deze serie te bedenken, te produceren en te filmen, is in alle opzichten lovenswaardig."

© Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative, 2020 Sony World Photography Awards (2)
foto: © Pablo Albarenga, Uruguay, Photographer of the Year, Professional competition, Creative, 2020 Sony World Photography Awards (2)

In reactie op zijn overwinning zei Alberngo: “Met deze belangrijke prijs zie ik twee overwinningen. Ten eerste de mogelijkheid om de verhalen van de traditionele gemeenschappen van de Amazone te vertellen door de mensen te laten zien die nog steeds vechten, niet alleen voor hun toekomst, maar voor die van iedereen. We moeten verder kijken dan de bomen, het zuurstof en de 'onontdekte' soorten van het regenwoud.

Ten tweede dat de prijs voor fotograaf van het jaar is geland in Latijns-Amerika, een continent dat historisch door de ogen van buitenlanders wordt verteld. Ik hoop dat veel meer fotografen uit onze regio zullen blijven bijdragen met onze stemmen, en zo de geweldige gemeenschap van Latijns-Amerikaanse vertellers te versterken.”

foto: © Tom Oldham, United Kingdom, Open Photographer of the year, Open competition, Portraiture, 2020 Sony World Photography Awards
foto: foto: © Tom Oldham, United Kingdom, Open Photographer of the year, Open competition, Portraiture, 2020 Sony World Photography Awards

Uit tien winnaars in de open categorie is Tom Oldham (VK) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2020 en ontvangt de prijs van $ 5.000 voor Black Francis.

De foto is een zwart-wit portret van Pixies-frontman Charles Thompson (ook bekend als Black Francis), oorspronkelijk gemaakt voor MOJO Magazine. Oldham vroeg hem om zijn frustratie met fotoshoots te erkennen.

De Griekse student Ioanna Sakellaraki werd gekozen als Student Photographer of the Year 2020 voor haar serie Aeiforia.

Geselecteerd uit zeven categoriewinnaars, heeft Hsien-Pang Hsieh (Taiwan, 19 jaar) de titel Youth Photographer of the Year 2020 gewonnen met zijn foto Hurry, met een straatartiest die lijkt haast te hebben maar in feite stilstaat.

De Outstanding Contribution to Photography van dit jaar is toegekend aan drukker en uitgever Gerhard Steidl. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Awards dat deze titel aan iemand anders dan een fotograaf is gepresenteerd.

Voor SWPA 2020 waren drie Nederlandse fotografen genomineerd.

foto: © Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Street photography, 2020 Sony World Photography Awards
foto: © Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Street photography, 2020 Sony World Photography Awards

Winnende fotografen worden geprezen op de online kanalen en platforms van de World Photography Organisation.

Als reactie op recente evenementen heeft de World Photography Organization ook de Stay Connected-pagina gelanceerd.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: