Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Een zwarte vlag gebruiken in de fotografie

Wanneer gebruik je een zwarte vlag in de fotografie

Benieuwd naar de zwarte kant van je fotografie-reflector? Terwijl de witte, zilveren, gouden en doorschijnende zijde hun nut hebben bewezen, zit er bij de meeste reflectorsets ook een zwarte (achter)kant. Als het je in eerste instantie niet duidelijk was waar deze voor dient, ben je niet de enige. Veel fotografen gebruiken de zwarte vlag niet, omdat ze er misschien niet echt het nut voor kunnen bedenken, en de rest van de reflectoren lijken immers alles te doen wat nodig is.

Maar deze ogenschijnlijk onbelangrijke kant kan een krachtig hulpmiddel zijn om licht weg te nemen van bepaalde delen van je onderwerp, overbelichting te voorkomen, contrast toe te voegen en kan zelfs dienen als een 'negatieve' reflector. Het is een waardevol instrument om te experimenteren met belichting en contrast in je fotografie. Lees meer over het gebruik van een zwarte vlag in de fotografie.

Wat is een zwarte vlag?

Hoewel deze in een heel andere categorie lijkt te vallen dan reflectoren en diffusors, kan een zwarte vlag worden gebruikt om licht te regelen, net zoals een diffuser of reflector dat kan. Diffusors verzachten het licht, reflectoren weerkaatsen het licht en vlaggen verwijderen of blokkeren het licht. Als je geen set met reflectoren hebt, kun je een zwart stuk papier of schuim als zwarte vlag gebruiken.

Net als bij elke reflector, diffusor of soortgelijk gereedschap heb je ofwel iemand nodig die de vlag voor je vasthoudt, ofwel heb je een aantal statieven en klemmen nodig om de vlag aan te hangen en te positioneren voordat je de foto maakt.

Wanneer gebruik je de zwarte vlag?

• Een zwarte vlag kan gebruikt worden om het contrast in een opname te vergroten. Dit is handig als je fotografeert op een bewolkte dag, waarbij het licht erg vlak is en er bijna tweedimensionaal uitziet omdat het niet zo veel dynamisch bereik heeft. Maar ook in een studiofoto kan deze van nut zijn wanneer je een beeld met hoog contrast probeert te maken.

• Als je een klein object fotografeert en de achtergrond minder wilt benadrukken kun je de zwarte vlag voor de lichtbron plaatsen en deze verplaatsen totdat de schaduwen op de achtergrond vallen. Dit is een manier om het licht op de achtergrond te verminderen zonder de opname te moeten onderbelichten, wat net zoveel effect zou hebben op het onderwerp zelf als op de achtergrond.

• Ook kan een zwarte vlag helpen om onderwerp en achtergrond van elkaar te scheiden en een meer dramatische en driedimensionale uitstraling in een foto te creëren.

Het kan zijn dat je reflectoren moet combineren met de zwarte vlag. Wanneer je de achtergrond zo donker maakt dat een deel van het onderwerp er aan de randen een beetje af valt, gebruik dan een reflector om aan die kant van het onderwerp een omtrek te creëren zodat het iets naar voren gebracht wordt ten opzichte van de achtergrond.

• Een zwarte vlag kan ook worden gebruikt als een soort zonnekap. Als je met een licht te maken hebt dat zo naar de camera schijnt dat er overstraling kan ontstaan, kun je een zwarte vlag tussen het licht en je camera plaatsen zodat het licht het onderwerp nog steeds raakt waar je dat wilt, maar van de lens af wordt gericht, zodat er geen ongewenste schittering ontstaat.

Gebruik een zwarte vlag met je flitser

Je kunt ook een pseudo-zwarte vlag gebruiken om het licht van je flitser aan te passen. Een stuk zacht zwart schuim dat om de onderkant van de flitser is gewikkeld zorgt ervoor dat de flitser het onderwerp niet in een bepaalde richting raakt, en voorkomt ook dat het licht op zo'n manier de ruimte in straalt dat het hinderlijk is voor mensen die mogelijk in de buurt zijn.

Dit kan helpen om je foto's te verbeteren, maar het kan er ook voor zorgen dat jij, als fotograaf met een flitser, minder storend bent voor de mensen om je heen op bijvoorbeeld een evenement.

Wikkel het zachte zwarte schuim rond de onderkant van je flitser en langs de zijkanten. Zo kan het worden gebruikt om licht te weerkaatsen, ook al is het niet wit of zilver. Het weerkaatste licht dat je van een zwarte vlag krijgt, zal veel zachter en minder opdringerig zijn dan het weerkaatste licht van een directe bron, zoals een wit plafond of een witte muur.

Plaats de flitser zo dat deze boven de hoofden van mensen is gericht, dan krijg je een zacht licht met prachtige highlights en schaduwen.

Een zwarte vlag gebruiken op een bewolkte dag

Op een zonnige dag kun je een zwarte vlag gebruiken om een klein beetje licht tegen te houden, terwijl je tegelijkertijd het licht weer naar binnen laat kaatsen met de witte reflector, maar op een bewolkte dag kun je de zwarte vlag juist aan de andere kant van je onderwerp plaatsen dan aan de zonnige kant, of waar de zon zou staan als hij niet achter die wolken stond.

De zwarte vlag moet dichtbij genoeg zijn om het licht dat van die kant komt te blokkeren. Dit zal helpen om die derde dimensie terug te brengen die zo vaak ontbreekt in beelden die op vlakke, bewolkte dagen zijn gemaakt.

Als je niet zeker bent van de effectiviteit van deze technieken, maak dan altijd twee testopnamen, één met en één zonder de modifier, zodat je precies kunt zien wat er met je onderwerp gebeurt als je de zwarte vlag toevoegt.

Conclusie

Beschouw je zwarte vlag als een draagbare schaduw. Je kunt deze op elk moment gebruiken als je een beetje dimensie aan je opname wilt toevoegen, of als je de lichtintensiteit van welke lichtbron dan ook wilt blokkeren.

Maak overtuigende, driedimensionaal ogende foto's maken door de zwarte vlag zo te positioneren dat de achtergrond donkerder wordt of schaduw toevoegt op plaatsen waar dit anders moeilijk te bereiken zou zijn geweest.

Denk eraan dat wanneer je gebruik maakt van een zwarte vlag, je ook een reflector nodig hebt, omdat er situaties kunnen zijn waarin je wat extra licht wilt toevoegen terwijl je het uit andere delen van het onderwerp verwijdert. Je kunt hele mooie resultaten boeken door het gebruik van een zwarte vlag, zolang je maar begrijpt hoe je deze moet gebruiken en positioneren.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: