Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

6 tips voor beginners sportfotografie

Sporten is gezond en het helpt je om even je hoofd leeg te maken van de dagelijkse beslommeringen. Veel mensen hebben moeite om sport in te passen in hun schema en kiezen voor kortdurende en intensieve sportsessies. Toch zijn het ook nog steeds de klassieke sporten die heel populair zijn. Daarnaast leent sport zich heel erg goed als onderwerp voor de mooiste foto’s. Omdat het fotograferen van sporters toch net even wat anders is als bijvoorbeeld portret- of natuurfotografie, vind je hier enkele tips voor sportfotografie.

1. Beweging

Sport is dynamisch. Het zit vol beweging, vaak veel snelle bewegingen. Je moet de sluitertijd hierop aanpassen wil je met al die snelle bewegingen het juiste moment vastleggen. De sensor van de camera heeft nu maar weinig tijd om voldoende licht te vangen voor de mooiste sportfoto’s. Het is dan ook belangrijk om een korte sluitertijd op de camera in te stellen. Door de korte sluitertijd is beeldstabilisatie over het algemeen niet nodig.

foto van een fotograaf die een skater fotografeert die met zijn plank op een bankje balanceert

2. Belichting buitensport

Ga je van een buitensport foto’s maken, dan ben je ook erg afhankelijk van het natuurlijke licht. Is het een zonnige dag, dan zal de combinatie tussen de korte sluitertijd en voldoende lichtinval geen problemen geven. Tijdens een bewolkte dag zal de korte sluitertijd en het gebrek aan licht buiten een stuk meer problemen geven voor de juiste belichting van de foto’s.

Lichtsterke objectieven zijn dan weer handig om te gebruiken. De belichting buiten, verandert continu bij verschillende weersomstandigheden en is daardoor veel minder stabiel. Sportfotografie vraagt nogal specifieke apparatuur. Hier hangt wel een prijskaartje aan en je moet er maar net het budget voor hebben. Wellicht dat de Unibet registratie bonus je geluk brengt en je een stukje op weg helpt met het aanschaffen van die dure apparatuur.

foto van een jong voetbalteam in actie bij doel

3. Belichting binnensport

Misschien verwacht je het niet, maar bij binnensporten zal het vaak meer moeite kosten om de belichting op de juiste manier in te stellen. Heb je eenmaal de juiste instellingen te pakken, dan zal dit over het algemeen voor iedere binnensport goed staan. Houd er rekening mee dat flitsen vaak niet mag omdat het storend is voor de sporters. Een lichtsterke telezoomlens is voor het fotograferen van binnensporten onmisbaar.

foto van jonge turnster in les die spagaat oefenen

4. Scherpstellen

Bij sportfotografie draait alles om snelheid. Je moet altijd klaarstaan om het juiste moment vast te leggen. Niet alleen een korte sluitertijd is hierbij belangrijk, maar ook de snelheid van het scherpstellen van het beeld speelt mee. Je hebt dan ook een camera nodig die heel snel kan scherpstellen. Nog mooier zou het zijn wanneer je achteraf kan scherpstellen. Let daarbij ook op de kwaliteit van de autofocus van een camera. Wanneer je met je camera een sporter volgt, zal de camera met die beweging continu het beeld moeten scherpstellen.

foto van moeder en zoon tje die van een waterglijbaan afkomen

5. Burst

Daarnaast moet de camera snel opnames achter elkaar moeten kunnen nemen als het gaat om sportfotografie, dit heet de burst mode. Door heel snel achter elkaar de foto’s te maken, vergroot je de kans om juist die ene bijzondere foto te maken.

6. Onscherpe achtergrond

Sportfotografen zie je meestal een lang brandpunt zoomlens gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je dichter bij je onderwerp kunt komen zonder die te hinderen. Een andere reden is dat men makkelijker het onderwerp door middel van de kleinere scherptediepte, die een lang brandpunt lens met zich meebrengt, kan isoleren met een sterk onscherpe achtergrond, waardoor het beeld vaak minder druk wordt en er meer aandacht uitgaat naar de persoon op de foto.
Wil je je technieken finetunen, dan is het altijd leuk om een cursus sportfotografie te volgen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: