Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

WNF-Frans Lanting Photo Awards 2016

Stern met jong tussen kanoetstrandlopers
foto: © Anja Brouwer/WNF | Winnaar volwassencategorie: Stern met jong tussen kanoetstrandlopers

De prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Award bewijst dit jaar dat Nederland bij uitstek een land van vogelliefhebbers is. De vier getalenteerde jonge en volwassen prijswinnaars hebben op prachtige wijze vogels in beeld gebracht: van twee witte sternen in een zee van grijze kanoeten tot een ijsvogel in volle vlucht die twee visjes in zijn snavel heeft.

De winnende foto’s zijn uit een recordaantal van 11.500 inzendingen gekozen door de jury onder leiding van beroemd natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting. Anja Brouwer uit Dokkum (Friesland) won bij de volwassenen. Bij de Young Talents ging de 16-jarige Rick van der Kraats uit Hoogland (Utrecht) er met de prijs vandoor en bij Kids de 9-jarige Mirte van Grinsven uit Helmond (Brabant) Corné Koopmans van 14 jaar uit Biddinghuizen (Flevoland) won de Publieksprijs. CineMec in Utrecht exposeert de 30 genomineerde natuurfoto’s.

In een zee van grijze kanoet-strandlopers wist Anja Brouwer in de buurt van Ameland een grote, witte stern vast te leggen die haar jong aan het voeren is. Brouwer is daarmee winnaar van de prestigieuze Frans Lanting Award voor volwassenen. Frans Lanting: ‘Heel bijzonder. Het is een prachtige momentopname van de interactie tussen een moeder met haar jong die tegelijkertijd de dynamiek van de Waddennatuur laat zien. Deze foto weerspiegelt wat we op de Wadden hebben en wat we moeten behouden’.

Rick van der Kraats (16), winnaar van de Young Talents, wachtte op een avond net zo lang totdat hij een Jan-Van-Gent in het Duitse Helgoland prachtig kon vastleggen in het late zonlicht. “Dit is een verbluffende foto’’, aldus Lanting. “Een perfecte opname en technisch gezien echt niet makkelijk.”

foto van een Jan van Gent vliegend in zwarte achtergrond
‍foto: © Rick van der Kraats/WNF | Winnaar Young Talent-categorie: Jan van Gent

Mirte van Grinsven (9) fotografeerde in de Belgische bossen van Kalmthout een buizerd die net zijn vleugels uitstrekt voordat hij wegvliegt. Volgens de jury een heel kort moment waarop de fotograaf zeer snel moet reageren. Het publiek wist de ijsvogel van Corné Koopmans (14) het meest te waarderen. In volle vlucht hapt het dier een paar kleine visjes uit het water. Van de 12.000 mensen die stemden op de 30 genomineerden kreeg Koopmans de meeste stemmen (1.050).

Inspiratie natuurfotografie

De WNF-Frans Lanting Photo Award kent een publieksprijs en drie juryprijzen: voor de categorie Kids (6-11 jaar), de categorie Young Talent (12-18 jaar) en de categorie Volwassenen (18+). De fotowedstrijd is voor de derde keer door het Wereld Natuur Fonds gehouden in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en respect voor de natuur te stimuleren.

foto van buizerd met gestrekte vleugels op tak met vage groene achtergrond
foto: © Mirte van Grinsven/WNF | Winnaar Kids-categorie: Buizerd met gestrekte vleugels

De winnaars van de Publieksprijs en van de vakjuryprijzen - de WNF-Frans Lanting Photo Awards - krijgen een exclusieve workshop natuurfotografie van de wereldberoemde natuurfotograaf en een verblijf in Center Parcs. De winnaars in de twee jeugdcategorieën ontvangen naast de Award - een beeldje - ook een Meet & Greet met de fotograaf en een avontuurlijke overnachting in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos.

In de jury zitten naast Frans Lanting ook WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers en WNF-wildlife expert Christiaan van der Hoeven. Nieuw jurylid is Jasper Doest, een jonge fotograaf die onder meer internationaal publiceerde in National Geographic.

foto van Ijsvogel met visjes in bek boven water optrekkend
foto: © Corné Koopmans/WNF | Winnaar Publieksprijs: IJsvogel in volle vlucht

Juryvoorzitter Lanting: "Wereldnatuur is overal te vinden. Van de Amazone tot Antarctica, maar juist ook in ons eigen land. Nederlandse natuur waarvan het belang zich uitstrekt tot ver over de landsgrenzen zie je soms bijna over het hoofd: trekvogels in de polder, natuur langs rivieren of een vergezicht in onze delta.”

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: