De vraag welke cameratas je voor je digitale camera moet gebruiken is niet eenvoudig te beantwoorden. Daarom deze handvatten en richtlijnen opdat jij een verstandige keuze kunt maken.
Sommige compacte digitale camera's zijn zo klein dat ze makkelijk in je handtas of in de jaszak passen. Toch is het ten zeerste aan te raden – hoe klein en compact je camera ook is – een cameratas aan te schaffen. Het behoedt de camera voor onnodige slijtage en mankementen.
Wat stop je behalve je toestel zoal in een cameratas? Altijd reservebatterijen, memory cards en een schoonmaaksetje. Plus extra lenzen en/of filters die we die dag nodig denken te hebben voor de fotoshoot.
Als je fotospullen je dierbaar zijn, stop dan je cameratas niet bij de rest van je bagage!
Als je er op uit trekt om foto's te gaan maken, pak dan niet al je spullen in. Neem alleen datgene mee wat je echt nodig hebt. Het scheelt aanzienlijk in het gewicht. Een optie kan zijn om twee cameratassen aan te schaffen: een gewone standaardtas van groot formaat waar alles zonder wringen inpast en een kleinere variant voor als je maar heel weinig bij je hoeft te hebben om te fotograferen.
Maak je cameratas regelmatig schoon. Stof is beslist niet bevorderlijk voor je camera en bijbehorende apparatuur. Stof hecht zich namelijk makkelijk aan je camera en je lenzen en dat heeft absoluut negatieve gevolgen op de lange termijn voor de kwaliteit van je spullen.
Ga je met het vliegtuig en neem je je fotoappparatuur mee? Als je fotospullen je dierbaar zijn, stop dan je cameratas niet bij de rest van je bagage! De meeste luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je één stuk handbagage naar je zitplaats meeneemt plus een persoonlijk voorwerp. Je cameratas kan dan dienen als persoonlijk voorwerp. Zo houd je een oogje op je kostbare spullen want je weet niet hoe het grondpersoneel bij het inladen en uitladen van het vliegtuig met je bagage omgaat.
Welke soorten cameratassen zijn er te koop?
De beste keus kun je maken door een weersbestendige schoudertas aan te schaffen met de opening aan de bovenkant. Een dergelijke tas is makkelijk op de grond te zetten zonder dat deze omvalt en je kunt de bovenkant losritsen zodat je makkelijk bij je camera-apparatuur komt.
Het formaat van je toekomstige cameratas is natuurlijk sterk afhankelijk van het formaat van je digitale camera. Heb je een groot formaat camera met veel accessoires, dan valt te denken aan een groot formaat cameratas met wieltjes eronder. Op die manier kun je de tas makkelijk verplaatsen en met je meenemen zonder dat je al het gewicht op één van je schouders mee hoeft te dragen. Er zijn zelfs cameratassen met wieltjes die op eenvoudige wijze zijn om te toveren tot rugzak voor als je er op uit trekt.
Bezit je een zogenaamde compact of pocketmodel digitale camera, dan is een kleine tas meer dan voldoende. Je kunt dan denken aan een kleine tas die je om je nek hangt (liever dan een tas op je rug te moeten dragen) of om je middel, zodat je niet gauw bang voor diefstal hoeft te zijn.
Aanschaffen van je cameratas
Ga je over tot de aanschaf van een cameratas, dan is het verstandig de volgende details mee te laten wegen in je definitieve beslissing. Koop liever geen cameratas met een merknaam erop. Ga zeker als je een dure of kostbare camera en accessoires bezit voor een neutrale cameratas, eentje die er niet als zodanig uitziet. Dieven zijn overal en een tas met daarop een cameramerknaam schreeuwt natuurlijk van alle kanten 'waardevolle apparatuur... neem mij mee!'. Kies liever een wat minder opvallende cameratas; bijkomend voordeel is ook dat deze vaak minder duur in aanschaf zijn. Voordat je tot koop overgaat is het goed te bedenken welke accessoires – naast je camera – je in je tas wilt opbergen en meenemen. Voorbeelden: lenzen, filters, memorycard en een houder voor je memorycards. Denk ook na over de te verwachten aankopen in de toekomst en neem deze mee in je uiteindelijke beslissing.
Tip: de compartimenten labelen met opschriften als 'Gebruikte batterijen' en 'Nieuwe batterijen'
Een cameratas die van binnen flexibele compartimenten heeft is erg handig. Zodoende is het interieur aan te passen naar je wensen en gericht op de camera en de accessoires die je op dat moment mee wilt nemen.
Koop een cameratas met veel compartimenten en vakken die met ritsen zijn af te sluiten. Zo kun je deze bijvoorbeeld gebruiken om in het ene vak je gebruikte batterijen weg te bergen en de ander om nieuwe, ongebruikte batterijen in op te bergen. Tip: de compartimenten labelen met opschriften als 'Gebruikte batterijen' en 'Nieuwe batterijen'. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor je geheugenkaarten.
Koop prijsbewust en ga niet over één nacht ijs
Tot slot
let scherp op de prijzen voor cameratassen. En natuurlijk van andere fotografieaccessoires. Dat geldt zeer zeker voor als je op hetzelfde moment een camera en een cameratas aanschaft. Veel winkels hebben de vervelende gewoonte de prijs van hun camera's iets te verlagen als lokkertje en vervolgens de klant met dure accessoires de winkel uit te laten gaan. Zoals een bijpassende cameratas. Dit om hun prijsverlaging weer te compenseren, waardoor jij uiteindelijk toch teveel betaalt. Koop prijsbewust en ga niet over één nacht ijs.