Scott Kelby: Gebruik de scherpste diafragmaopening

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Gebruik de scherpste diafragmaopening

In het eerste hoofdstuk ‘Tips voor het maken van scherpe foto’s’ kwam het al aan bod, maar in een hoofdstuk over lenzen mag deze belangrijke techniek natuurlijk ook niet ontbreken. Kort gezegd: elke lens heeft een optimale diafragmaopening, de diafragmawaarde die de scherpst mogelijke foto’s voor die lens oplevert.

Wat is die waarde? Meestal twee stops boven de laagst mogelijke diafragmawaarde van je lens. Stel dat je een f/2.8-lens hebt. Dan zit de optimale opening daar twee stappen boven, dus op f/5.6. Zijn je foto’s scherper bij f/5.6 dan helemaal open, dus bij f/2.8? Jep.

Kelby's jargonvertaler

Als je overigens in gesprekken over lenzen de term ‘helemaal open’ hoort, dan betekent dat dat je fotografeert met het laagst mogelijke waarde op je lens, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4. Natuurlijk kun je zeggen: ‘Ik fotografeerde met f/4’. Maar dat klinkt natuurlijk niet zo cool als: ‘Ik schoot helemaal open op f/4.’

Nu lach je, maar wacht maar tot je een keer tijdens een lensparty bij iemand thuis nonchalant de term ‘helemaal open’ laat vallen. De gastvrouw laat spontaan haar zonnekap vallen.

Bestel dit boek
Ontdek meer