Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Scott Kelby: Gebruik de scherpste diafragmaopening

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Gebruik de scherpste diafragmaopening

In het eerste hoofdstuk ‘Tips voor het maken van scherpe foto’s’ kwam het al aan bod, maar in een hoofdstuk over lenzen mag deze belangrijke techniek natuurlijk ook niet ontbreken. Kort gezegd: elke lens heeft een optimale diafragmaopening, de diafragmawaarde die de scherpst mogelijke foto’s voor die lens oplevert.

Wat is die waarde? Meestal twee stops boven de laagst mogelijke diafragmawaarde van je lens. Stel dat je een f/2.8-lens hebt. Dan zit de optimale opening daar twee stappen boven, dus op f/5.6. Zijn je foto’s scherper bij f/5.6 dan helemaal open, dus bij f/2.8? Jep.

Kelby's jargonvertaler

Als je overigens in gesprekken over lenzen de term ‘helemaal open’ hoort, dan betekent dat dat je fotografeert met het laagst mogelijke waarde op je lens, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4. Natuurlijk kun je zeggen: ‘Ik fotografeerde met f/4’. Maar dat klinkt natuurlijk niet zo cool als: ‘Ik schoot helemaal open op f/4.’

Nu lach je, maar wacht maar tot je een keer tijdens een lensparty bij iemand thuis nonchalant de term ‘helemaal open’ laat vallen. De gastvrouw laat spontaan haar zonnekap vallen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: