Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vincent Mentzel. Foto’s

Vincent Mentzel. Foto’s - Toeschouwers tijdens de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in de Kuip, Rotterdam, 2 november 1969
foto: © Vincent Menzel - Toeschouwers tijdens de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in de Kuip, Rotterdam, 2 november 1969.
Ontwikkelgelatinezilverdruk, 198 × 292 mm. Amsterdam, Rijksmuseum, inv.nr. NG-2011-18-38-51

Vincent Mentzel. Foto’s geeft niet alleen inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde in de fotojournalistiek, maar biedt ook een herkenbaar fotografisch overzicht van onze recente geschiedenis.

Bijna veertig jaar was Vincent Mentzel de staffotograaf van NRC Handelsblad: hij bracht het nieuws letterlijk in beeld. Mentzel ontwikkelde zich tot een van Nederlands bekendste fotografen, vooral door zijn vernieuwende verslaggeving van de Haagse politiek.

Vincent Mentzel - Demonstratie tegen de aanleg van de Amsterdamse metro in de Nieuwmarktbuurt
foto: © Vincent Menzel - Demonstratie tegen de aanleg van de Amsterdamse metro in de Nieuwmarktbuurt, de zogeheten ‘Nieuwmarktrellen’, Amsterdam, 24 maart 1975. Ontwikkelgelatinezilverdruk, 305 × 239 mm. Collectie Vincent Mentzel, neg.nr. 75084

Met zijn sprekende portretten van politici en informele fotoreportages van het Binnenhof maakte hij de Nederlandse politiek voor veel lezers persoonlijker en menselijker.

Als fotojournalist reisde hij de wereld rond om politieke gebeurtenissen en andere nieuwsfeiten vast te leggen. Van studentenprotesten in China tot Surinaamse parlementsverkiezingen: vrijheid, democratie en macht bleven ook in zijn buitenlandse reportages terugkerende thema’s.

Vincent Mentzel. Foto’s - Mattie Boom
Pagina’s: 224
Prijs: € 19,50
Uitgever: nai010 uitgevers
ISBN: 9789462086876

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: