Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fototentoonstelling Stephan Vanfleteren in de Kunsthal

fototentoonstelling Surf Tribe van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren
foto: © Stephan Vanfleteren - 2. Gilmar Corriera, Porto Alegre, São Tomé and Príncipe young surfer/student, 2016 – 2018

De Kunsthal Rotterdam presenteert met trots dit najaar de fototentoonstelling Surf Tribe. De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (Kortrijk,1969) legt in zijn gelijknamige recente project een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst.

Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van ‘onderdanen van de machtige Surf Tribe’ die de natuur als enige meester heeft. Geen actiefoto’s op azuurblauwe golven in deze fotoserie, maar serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl.

foto: © Stephan Vanfleteren - 1.Tamaroaarii Kalama, Oahu, Hawaii, US surf talent, 2016 – 2018
foto: © Stephan Vanfleteren - 1.Tamaroaarii Kalama, Oahu, Hawaii, US surf talent, 2016 – 2018

Stephan Vanfleteren duikt gedurende anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap. Tijdens talrijke ontmoetingen en avonturen brengt hij vele surfers voor zijn lens. Met ruim zeventig karaktervolle zwart-wit portretten is de tentoonstelling Surf Tribe een indrukwekkende ode aan mensen die de oceaan in hun ziel dragen.

De foto’s laten de echte mensen achter de surfers zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid. Wat hen verbindt, is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf. Het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, de gewonnen en verloren gevechten — met anderen, maar vooral met zichzelf.

Wat hen verbindt, is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf

Surf Tribe toont competitiesurfers, free surfers en surfhippies uit de hele wereld. Van jong surftalent tot surficonen en levende legendes als Bethany Hamilton die op dertienjarige leeftijd haar arm verloor door een haai. Ook Maori afstammeling Kehu Kehu Butler, die naast zijn traditionele moko tatoeage een ooglap draagt als gevolg van een klassiek surfongeval, is in de tentoonstelling te zien. En Peter Cole, zijn rechteroog is voor de helft weg en hij is over de tachtig, maar dat belet hem niet om nog te surfen. Zonder schroom staan zij allen voor de camera van Vanfleteren.

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie in Sint-Lukas Brussel (1988-1992). Naast zijn eigen projecten werkt hij tot 2009 als freelance fotograaf voor de Belgische krant De Morgen en andere internationale media.

...serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl...

Vanfleteren is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. In Vanfleterens autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert, luistert, mijmert en schrijft over de wereld om hem heen. Zijn werk is veelvuldig bekroond met onder andere de European Fuji Award, de Nationale Portretprijs in Nederland en de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie WestVlaanderen. In 2013 won Vanfleteren voor de zesde keer een World Press Photo Award voor zijn reeks People of Mercy in de categorie Staged Portraits.

Fotograaf Stephan Vanfleteren geeft op zondag 21 oktober een rondleiding voor publiek door zijn tentoonstelling.

Meer informatie op www.kunsthal.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: