Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby: Zoomlenzen en fullframelenzen

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen - Zoomlenzen en fullframelenzen

Waarschijnlijk heb je ondertussen wel begrepen dat de meeste digitale camera’s (en digitale spiegelreflexcamera’s) een zoomfactor hebben. Dat betekent dat het aantal millimeter dat je op de lens ziet staan bij een digitale camera anders is dan wat je gewend was bij een traditionele 35mm-camera.

Stel dat je de lens van een traditionele 85mm-lens op een digitale camera zet, dan is dat niet echt 85 mm. Op een Nikon vergroot de lens met een factor anderhalf, dus een 85mm-lens levert je het beeld van een 127mm-lens. Op een Canon-camera vergroot de lens met een factor 1,6. Daarmee komt een 85mm-lens meer richting een 135mm-lens. Dit is iets waar fotografen die zijn overgestapt van analoog op digitaal totaal simpel van worden. In hun ogen moet een 85mm-lens gewoon 85 mm zijn, want zo was het altijd.

twee dezelfde foto's naast elkaar van man in straat die tegen gevel leunt, ingezoomd en fullframe

Maar er is een nieuwe ster aan het firmament: fullframecamera’s. En bij fullframecamera’s is 85 mm gewoon weer 85 mm. Zonder vergrotingsfactor en zonder vermenigvuldigen. De lens is eindelijk wat hij zegt dat hij is. Maarrrr, er is een valkuil! (Die is er toch altijd?) Als je een lens bedoeld voor een normale digitale camera (dat zijn de meeste digitale lenzen) op een fullframecamera zet, vergroot hij. (Eigenlijk snijdt hij de foto bij tot de gezoomde afmetingen.)

Wat dat betekent voor jou en mij? Als je een fullframe digitale camera aanschaft, krijg je niet de voordelen van een fullframecamera (wat betreft lenzen). Tenzij je lenzen aanschaft die speciaal gemaakt zijn voor fullframecamera’s. Kijk je in het topsegment, dan zijn er wel duurdere lenzen die het prima doen met fullframecamera’s. En ze snijden de foto’s niet bij. Hoe weet je dan welke wel en niet werken?

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: