Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De nieuwe Canon EOS RP

Vandaag kondigt Canon de EOS RP aan. Het is na de EOS R de tweede fullframe systeemcamera in de nieuwe lijn camera’s met RF-mount. Canon richt zich met deze camera meer op de hobby- en amateurfotograaf die betaalbaar fullframe wil fotograferen. Daarnaast onderscheidt de EOS RP zich door zijn compactheid, uitgebreide scherpstelmogelijkheden en Dual Sensing IS.

De Canon EOS RP is voorzien van een 26.2 megapixel fullframe CMOS-sensor met de snelle DIGIC 8 processor. Net als de EOS R maakt deze camera gebruik van de grote en snelle RF-mount. Het voordeel van deze mount is snellere dataverwerking, wat op zijn beurt weer zorgt voor snellere scherpstelling en beeldstabilisatie.

foto van de voorkant van de Canon EOS RP camera

Met een gewicht van maar 440 gram is de EOS RP de lichtste fullframe systeemcamera op de markt. Een stuk minder dan de 580 gram van grotere broer EOS R. Ook is de camera aanzienlijk compacter in hoogte en diepte. Voor fotografen met grote handen kan dit oncomfortabel werken zijn, maar dit kun je optioneel compenseren met de nieuwe Canon EG-E1 extension grip.

Nieuw in de EOS RP is de Dual Sensing IS. Dit stabilisatiesysteem leest de hoeveelheid cameratrilling in het beeld af van de sensor en corrigeert dit vervolgens. Bij het opnemen van video’s in full HD of 4K heb je de beschikking over Movie Digital IS 5-assige beeldstabilisatie.

foto van de bovenkant van de Canon EOS RP camera

Het unieke Dual Pixel AF scherpstelsysteem van Canon is ook bij de EOS RP geïmplementeerd. Hierbij worden alle pixels gebruikt voor het scherpstellen wat resulteert in een enorm accurate autofocus. De camera is met een scherpsteltijd van 0.05 seconde de snelste onder de fullframe systeemcamera’s. Je kunt tot maar liefst 4779 AF-posities selecteren, waarbij het scherpstelgebied horizontaal 88% en verticaal 100% van het beeld beslaat.

Eye detection AF, waarbij op de ogen scherpgesteld wordt, is op de EOS RP nu ook beschikbaar in de Servo AF modus. Hiermee kun je continu scherpstellen op de ogen van bewegende onderwerpen.

foto van de achterkant van de Canon EOS RP camera

Al met al is de Canon EOS RP een zeer geschikte fullframe systeemcamera voor het brede publiek. De camera is innovatief genoeg en er ontbreekt weinig aan. Je levert ten opzichte van de EOS R iets in als het gaat om beeld- en zoekerresolutie en de continue opnamesnelheid. Ook de accu gaat met 250 opnamen minder lang mee. Maar gezien de prijs zijn dit geen punten om over te vallen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: