Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nieuw bij MAI: Peter van der Velde

Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en behoudt fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dat om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land. Nieuw in de beeldbank van MAI zijn de foto's van Peter van der Velde.

In april 2016 overleed Peter van der Velde (Amsterdam, 1936). Charmante, innemende en bescheiden man, levensgenieter en vooral voortreffelijk fotograaf. In 2013 verscheen zijn boek in de reeks Nederlandse Tijdschrift Fotografie (uitgeverij Lecturis). Het boek is een fractie van zijn reisfotografie door de jaren heen. De ironie van zijn zien met de camera maakt het tot een feest voor het oog. Ook was hij een meester in mooie treurigheid.

foto van  Peter van der Velde/MAI | Landschap met kudde schapen in Calabrië, Italië 1984
foto: Peter van der Velde/MAI | Landschap met kudde schapen in Calabrië, Italië 1984

Peter van der Velde (Amsterdam, 1936) was eerder steward bij de KLM en vloog met Lockheed Constellations de wereld rond. Fotografie was zijn hobby. In Tokio kocht hij zijn eerste Pentax. In de jaren zestig trad hij op als fotomodel voor modereportages.

In dezelfde periode leerde hij Maria Vaikla, zijn latere levenspartner, kennen. Zij werkte bij de Geïllustreerde Pers, die vanaf 1965 het toen toonaangevende tijdschrift Avenue uitgaf. Ze bracht hem in contact met Kees Scherer. Daar leerde hij vanaf 1969 het professionele fotografenvak.

In 1971 kreeg Van der Velde zijn eerste opdracht van Joop Swart, redacteur bij Avenue voor een fotoreportage over Bretagne. Kort daarop reisde hij voor een reisreportage voor dit blad met Jan Cremer naar Mongolië. In korte tijd werd hij een van de vaste fotografen van Avenue. Het blad bood ruimte aan fotografie en aan de fotografen. Veel was er mogelijk. Hij kon er opnieuw zijn vleugels uitslaan. De wereld werd zijn studio.

foto van Peter van der Velde/MAI | Duiken vanaf zeilboot in IJsselmeer, 1976
foto: Peter van der Velde/MAI | Duiken vanaf zeilboot in IJsselmeer, 1976

Hij werkte voor Avenue tot het ophield te bestaan in 1994. Peter van der Velde maakte talloze reisreportages. Niet alleen voor Avenue, maar ook voor bladen als Flying Dutchman, Margriet, Globe en voor Foster Parents. Voor Heineken fotografeerde hij de mooiste cafés ter wereld.

Bekijk het foto-archief van Peter van der Velde op MAI.

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en, waar mogelijk, gedigitaliseerd door Het Maria Austria Instituut. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: