Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nieuw bij MAI: Henny Riemens

Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en behoudt fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dat om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land. Nieuw in de beeldbank van MAI zijn de foto's van Henny Riemens.

Henny Riemens begon haar opleiding eind jaren veertig bij de toen nog jonge Frits Lemaire in de Leidsestraat in Amsterdam. Die scholing was van korte duur. In dezelfde periode ontmoette zij in Amsterdam Corneille Beverloo (kortweg Corneille) en vertrok met hem in 1950 naar Parijs.

foto: Henny Riemens/MAI | Simon Vinkenoog, Parijs, met sigaret in mond
foto: Henny Riemens/MAI | Simon Vinkenoog, Parijs

De lichtstad werd hun domicilie (Rue Santeuil) hoewel ze in 1955 in Amsterdam trouwden. Zij bleef zijn muze tot 1968. Met recht was zij Ooggetuige Van Cobra en heeft de leden in het korte bestaan van de beweging uitvoerig tijdens en na hun arbeid gefotografeerd.

Met Corneille reisde ze in de jaren vijftig door Afrika en maakte documentaire series in Senegal, Nigeria en Ethiopie. Beiden verhuisden begin jaren zestig naar een grotere atelierwoning in de Rue Jean Ferrandi (Montparnasse). Na het uiteengaan met Corneille in 1968 bleef Henny Riemens op dit adres wonen. In de bekende Brunareeks verscheen in 1977 van haar hand de titel Neem Nou Parijs.

foto: Henny Riemens/MAI | Elly Overzier (eerste vrouw Hugo Claus) in Parijs bij speeltuinrek
foto: Henny Riemens/MAI | Elly Overzier (eerste vrouw Hugo Claus) in Parijs

Bekijk het foto-archief van Henny Riemens op MAI.

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en, waar mogelijk, gedigitaliseerd door Het Maria Austria Instituut. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: