Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nederlands talent wint bij SeeMe wedstrijd 'Represent'

foto: © Annelies Damen - Adabu

De Amsterdamse Annelies Damen is uitgeroepen tot winnares van de Grand Prize voor fotografie in de Represent wedstrijd van SeeMe, een platform en community voor kunstenaars. Voor deze wedstrijd konden artiesten kunstwerken delen die een diepe weerspiegeling zijn van wat ze waarderen en weerspiegelen hoe ze gezien willen worden.

Represent

Kunstenaars hebben een grote macht en invloed om te ‘representeren’ en interpreteren wat ze zien in de wereld en welke wereld ze willen zien. Onze collectieve vertegenwoordiging beïnvloedt de waarneming, verdeelt meningen en laat een blijvende indruk achter op de wereld om ons heen.

© Annelies Damen - Fikra, vrouw in zwart gekleed met zwart hoofddoek staat met rug naar camera tegen een muur met hand op muur
foto: © Annelies Damen - Fikra

Represent komt in een tijd van grote sociale veranderingen en onrust. De manier waarop we onszelf in de wereld laten zien, beïnvloedt onze acceptatie en kansen ... en veroorzaakt soms vooringenomenheid en vervolging.

Binnen dit thema heeft Annelies Damen gewonnen met haar nieuwste serie Longing for Lamu.

© Annelies Damen - Adabu, vrouw in zwart gekleed met hoofddoek loopt trap op
foto: © Annelies Damen - Adabu

Lamu voelt als ‘haar thuis’ in Afrika. Vanaf het moment dat ze twintig jaar geleden haar voeten op de Keniaanse archipel zette, prikkelde het poëtische gevoel van de plek haar creativiteit.

Lamu heeft eeuwenlang een groot deel van de ongerepte Swahili-cultuur in stand gehouden, die dromen uit het verleden inspireert.

Behalve het trage levensritme, de omringende Indische oceaan, het pure eten, en de Swahili-architectuur is de fotografe bovenal geïntrigeerd door de vrouwen die ze er ontmoet, de inspiratie voor deze nieuwe serie.

Als kunstenaar demonstreert Damen de symfonie tussen de vrouwelijke vorm in natuurlijke of architectonische omgevingen en creëert ze een schilderkunstige ontmoeting van schaduwen, vormen en lijnen die doordrenkt zijn van poëtische schoonheid.

"De vrouwen op dit continent fascineren mij: magisch, trots, onafhankelijk en sensueel. Vanaf mijn eerste lange reis in Afrika werden vrouwen het centrale thema in mijn fotografie." ~ Annelies Damen

Het tropische equatoriale licht schijnt op de vrouwen die door de kleine straatjes lopen in Shela, een klein dorpje vlakbij Lamu. Sommige vrouwen zijn in het zwart gesluierd, zoals gebruikelijk is in de Swahili-cultuur. Andere vrouwen, afkomstig van andere Keniaanse stammen, laten hun kleurrijke kleding zien en kijken je aan als ze langskomen.

© Annelies Damen - Angalia: portret zwarte vrouw met licht dat door een hekwerk valt
foto: © Annelies Damen - Angalia

Elk verblijf in Lamu brengt Damen in een nauwer en persoonlijker contact met de vrouwen die ze ontmoet en daarmee het Oost-Afrikaanse continent. Haar ervaring op het eiland is ongeëvenaard en verslavend.

SeeMe is een platform en community waarmee kunstenaars over de hele wereld hun inspiratie en visie kunnen delen met enthousiastelingen en verzamelaars. Ze werken o.a. samen met Artsy, Sotheby’s Institute, SCOPE, Chashama en Samsung.

Bekijk hier meer werk van Annelies Damen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: