Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Monochrom, voor high end fotografie

Er is een plek op het internet waar je zo ongeveer alles kunt kopen voor hoogwaardige fotografie. Van digitale studiocamera tot glanspers voor traditionele barietdrukken, van monitorkalibratie tot fotochemicaliën.

Monochrom’s eigen archief-cd’s en dvd’s
Monochrom’s eigen archief-cd’s en dvd’s met een houdbaarheid van 300 respectievelijk 100 jaar.

Ook als je niet in bent voor traditionele fotografische technieken moet je eens bij Monochrom kijken. Wat ze bijvoorbeeld hebben op het gebied van archivering, opslag en presentatie is erg interessant.

CD’s voor 300 jaar

Portfoliodozen en –koffers, zuurvrije archiefdozen, meet-, test- en conditioneringsmateriaal en al het andere dat nodig is voor duurzame beeldopslag. Inclusief een eigen merk goudcoated archiverings-cd’s (meer dan 300 jaar) en dvd’s (meer dan 100 jaar).

Pinhole

Ook op opnamegebied is er veel te beleven, en dan vooral spullen die je in winkels niet ziet, inclusief Monochrom’s eigen objectief (het ‘Subjektiv’, voor bijna-scherpte tot onscherpte), en een groot arsenaal aan breedbeeld-, panorama- en pinholecamera’s en –accessoires.

Pinhole-lensdop:
Pinhole-lensdop: gewoon door je lensdop heen fotograferen, en het wordt nog enigszins scherp ook.

Je kunt zelfs losse pinholeplaatjes bestellen, vooral als je zelf je camera wilt bouwen. De gaatjes van zo’n gaatjescamera moeten niet alleen klein zijn, maar ook scherp begrensd en gaaf van vorm, vandaar dat Monochrom ze met superprecisie laat maken. Het leukste zijn trouwens de bodydoppen met een pinhole erin.

Rodinal

In de sector afwerking vind je zowel inkten en papier voor ink jet printers als materialen voor traditionele fotografie, inclusief vergrotingsapparatuur, ontwikkel- en spoelsystemen, droogapparaten (ook papierdroogrekken voor natuurdroging van barietdrukken). Bij de ink jet materialen vind je Hahnemühle, Harman, Ilford, Museo en MonoPrint. Traditioneel fotopapier van, natuurlijk, Ilford, maar ook Fuji, Unibrom en Kentmere.

Mocht je een nieuwe vergroter willen kopen: het begint bij de Kienzle Tempomat kleinbeeldvergroter voor € 1257.

alpa camera met pinhole

Maar weinig minder basic dan een gaatjescamera, de duizenden euro’s kostende, in allerlei uitvoeringen leverbare Alpa uit Zwitserland. Voor middenformaat rolfilm, met eersteklas optiek. Absolute fijnmechaniek, al zit er bijna niets in. Achterop zit de rolfilmcassette, voorop het objectief. Daartussen zit een soort frame met twee handgrepen en een zoeker erop: dát is feitelijk de camera.

Wie dacht dat de donkere kamer dood is: het is gewoon allemaal nog te koop: HC-110, Acufine, Diafine, D-76 en niet te vergeten Rodinal, een filmontwikkelaar van Agfa, in 1891 (!) voor het eerst op de markt, vermoedelijk toch wel het langst leverbare fotoproduct.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: