Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Koop een print van Maria Austria en steun het MAI

Beroemde fotograaf Maria Austria aan de muur?

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. Zij bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit de collectie. Elke maand kan er gekozen worden uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haal je voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis. Bovendien steun je met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie. Deze eerste editie van 2021 staat geheel in het teken van de naamgeefster van MAI: Maria Austria.

De foto's worden afgedrukt op fine art pigment paper formaat 20x25 cm, beeldformaat ca. 19x19 cm, voorzien van originele stempel.
Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgt de afdrukken en verzending.

Maria Austria - Meisje in Vondelpark, 1956
foto: © Maria Austria - Meisje in Vondelpark, 1956

De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief BTW en bezorging binnen Nederland.

Hoe bestel je een afdruk:

Stuur een mail naar info@maibeeldbank.nl onder vermelding van
MAI Herfstaanbieding 2021 - 1e editie
Geef je keuze aan:
1. Meisje in Vondelpark 1956
2. Feestverlichting Leidseplein 1956
3. Beide foto's

Vermeld in de mail je naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang je van MAI een factuur en na betaling krijg je de afdruk thuisgestuurd (track & trace).

Maria Austria - Feestverlichting Leidseplein, 1956
foto: © Maria Austria - Feestverlichting Leidseplein, 1956

De maand september is gereserveerd voor fotograaf Maria Austria (1915-1975)

Maria Austria wordt in Karlsbad (Bohemen) als Marie Karoline Oestreicher geboren. Na het gymnasium vertrekt ze naar Wenen en volgt daar een vakopleiding voor fotografie. In 1937 vlucht de Joodse Austria naar Amsterdam. Na de bevrijding richt ze samen met Aart Klein, Willem Zilver Rupe en haar latere echtgenoot Henk Jonker fotobureau Particam (Partizanen Camera) op.

In 1956 stappen Zilver Rupe en Klein uit Particam en vanaf 1963 runt Maria Austria het fotobureau alleen. Austria fotografeert o.a. de wederopbouw, de watersnoodramp en het achterhuis, maar wordt bekend door haar fotografie van de podiumkunsten in Nederland.

Met behulp van assistenten waaronder Vincent Mentzel, Jaap Pieper en Bob van Dantzig legt Austria het ontstaan en de bloei van het Holland Festival vast; vele opera- en balletproducties, beroemde gastdirigenten en solisten. Het experimentele theater heeft haar speciale aandacht.

In 2018 vindt een succesvolle overzichtstentoonstelling plaats in het Joods Historisch Museum. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een zeer omvangrijke biografische schets van haar leven en werk via AFdH-uitgevers.

“Maria Austria was een van de belangrijkste fotografen in ons land van de twintigste eeuw. Toch is haar werk de laatste jaren een beetje in de coulissen beland”, zegt conservator Bernadette van Woerkom van het Joods Historisch Museum (JHM).

Kijk voor meer informatie over deze aanbieding op maibeeldbank.nl/printverkoop.

Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 december 2021

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: