Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hoe test je de kwaliteit van een SD-kaart

Samsung SDX PRO Ultimate Card

Het testen van de kwaliteit van een nieuwe SD-kaart kan belangrijk zijn om te weten te komen of deze betrouwbaar functioneert en geen gegevensverlies of fouten veroorzaakt bij gebruik met je camera. Onlangs heeft Samsung de nieuwe SDXC PRO Ultimate Card met kaartlezer uitgebracht. Lees hier hoe je met een stappenplan de kwaliteit van SD-kaarten kan testen, en bekijk de testresultaten voor de nieuwe Samsung SDXC PRO Ultimate Card.

Stappenplan

1. Controleer de kaartspecificaties
Controleer of de SD-kaart voldoet aan de vereisten van je camera. Dit betekent het controleren van de capaciteit van de kaart (bijvoorbeeld 16 GB, 32 GB, 64 GB), snelheidsklasse (bijvoorbeeld Klasse 10, UHS Klasse 1, UHS Klasse 3) en compatibiliteit met jouw cameramodel.

De nieuwe Samsung SDXC PRO Ultimate (200 MB/s) is beschikbaar in elke opslagcapaciteit (64/128/256/512 GB) met een Samsung-geheugenkaartlezer.

PRO Ultimate heeft compatibiliteitstests ondergaan met meerdere apparaten, zoals DSLR, spiegelloze camera's en camcorders. Er zijn hiervoor meer dan 1.100 apparaten getest. Omdat de SDXC-kaart in vrijwel elk apparaat kan worden geplaatst, is het belangrijk dat deze door het hostapparaat wordt herkend en met succes kan worden gelezen/geschreven.

2. Formatteer de SD-kaart
Voordat je de SD-kaart voor de eerste keer gebruikt, is het een goede gewoonte om deze in de camera te formatteren. Dit zorgt ervoor dat deze goed is voorbereid voor gebruik en het verwijdert eventuele bestaande gegevens- of opmaakproblemen.

3. Maak testfoto's of -video's
Maak een serie testfoto's of -video's met je camera. Gebruik verschillende opnamemodi, resoluties en bestandsformaten om ervoor te zorgen dat de SD-kaart verschillende scenario's aankan.

Samsung PRO Ultimate is ontworpen om energiezuinig te zijn. De nieuwe controller verbetert de energie-efficiëntie en betrouwbaarheid. De kaart is geschikt voor het opnemen van video met behulp van DSLR, spiegelloze camera's en camcorders, en is verder handig voor draagbare en kleine mobiele apparaten zonder regelmatig opladen.

4. Controleer op schrijfsnelheid
Maak meerdere continu-opnamen in de burst-modus (als de camera dit ondersteunt) om te zien of de kaart snel gegevens kan schrijven zonder te vertragen. Dit is belangrijk voor het vastleggen van snelle actiescènes of video met hoge resolutie.

  • Redactie: we hebben de burst-modus getest met een Fuji GFX 100s die 5 beelden per seconden maakt. Maar ook al is deze nieuwe Samsung Card super snel, met bestanden van 100 MB en 5 beelden per seconde ontkom je er ook met deze kaart, die een maximale schrijfsnelheid van 130 MB/s heeft, nog steeds niet aan dat op een gegeven moment de buffer van de camera vol raakt. Na 25 beelden was de buffer van deze camera vol en moet er even gewacht worden met fotograferen.

De Samsung PRO Ultimate-kaart biedt de beste snelheid in zijn klasse binnen de UHS-I-interface die snelle overdracht van een groot aantal bestanden mogelijk maakt met zijn hoge prestaties. De Samsung PRO Ultimate-kaart is gebouwd met een betrouwbaar en geavanceerd V-NAND-flashgeheugen van Samsung om hoge snelheden te bereiken.

  • Redactie: met de Samsung PRO Ultimate kaartlezer op de usb 3.0 poort (PC) haalden we zonder problemen de opgegeven schrijfsnelheid van 130 MB/s, we zaten er zelfs ietsje boven. Het is wel van belang om de Samsung kaartlezer te gebruiken: met onze eigen kaartlezer was de snelheid 85 MB/s.

5. Beoordeling
Nadat je testfoto's of -video's hebt gemaakt, bekijk je deze op het LCD-scherm van de camera. Ga na of er geen beschadigde afbeeldingen of video's zijn. Let op eventuele foutmeldingen die kunnen verschijnen.

6. Gegevens overbrengen naar een computer
Breng de testfoto's en -video's over naar een computer om de bestandsintegriteit te controleren. Controleer of alle bestanden toegankelijk zijn, zonder fouten worden geopend en soepel worden afgespeeld. Let op tekenen van corruptie.

  • Redactie: met gebruik van de Samsung PRO Ultimate kaartlezer hebben we hier tijdens de test met gemak de opgegeven leessnelheid van 200 MB/s gehaald zonder problemen. En wanneer je met bijvoorbeeld 32 GB aan beelden na een shoot je beelden binnenhaalt doe je dat in 2 minuten.

7. Voer extra snelheidstests uit
Je kunt ook benchmarkingtools of -software gebruiken om de lees- en schrijfsnelheden van de SD-kaart te testen. Dit kan helpen om te bepalen of de kaart voldoet aan de opgegeven snelheidsclassificaties. Hiervoor zijn verschillende gratis en betaalde tools beschikbaar.

8. Herhaal de tests
Het is een goed idee om de tests een paar keer te herhalen om consistentie te garanderen. Soms zijn problemen misschien niet meteen duidelijk, en herhaaldelijk testen kan helpen bij het identificeren van eventuele sporadische problemen.

De Samsung PRO Ultimate maakt gebruik van een betere ECC-engine (Error Correction Code) van 1 KB tot 2 KB (LDPC) vergeleken met de vorige serie (EVO Plus), die meer fouten kan corrigeren en resulteert in een betere betrouwbaarheid. De 2 KB-engine heeft het voordeel dat hij fouten kan herstellen die 1 KB niet kan (verdubbeling van de correctiemogelijkheid).

Omdat de gecorrigeerde chunkgrootte echter groter wordt, kan dit als nadeel hebben dat de controller duur wordt vanwege de grotere chipgrootte en het gebruik van veel stroom, echter Samsung PRO Ultimate lost dit probleem effectief op door een fijner proces te gebruiken en firmware-optimalisatie. Als gevolg hiervan heeft de PRO Ultimate-kaart een betere betrouwbaarheid en hierdoor verbruikt hij ook nog eens minder stroom.

9. Monitoren in de loop van de tijd
Nadat je hebt vastgesteld dat de SD-kaart bij de eerste tests goed presteert, kunt je de tests regelmatig blijven herhalen en de prestaties in de loop van de tijd controleren. Controleer dus af en toe op tekenen van beschadiging of problemen.

De Samsung SDXC PRO Ultimate is ontworpen om zware omstandigheden te doorstaan met bescherming tegen meerdere factoren, zoals water, röntgenstraling, magneet, temperatuur, val, slijtage en schokken. Samsung PRO Ultimate is bestand tegen zwaardere omstandigheden (in een zeewaterdiepte van 2 meter) dan eerdere modellen en producten van concurrenten. Er wordt een beperkte garantie van tien jaar geboden.

10. Maak een back-up van je gegevens
Ongeacht hoe goed de SD-kaart in eerste instantie presteert, maak toch regelmatig een back-up van je gegevens om gegevensverlies te voorkomen in geval van onverwachte problemen.

11. Neem contact op met de klantenservice
Als je problemen ondervindt tijdens het testen of als de SD-kaart niet naar verwachting presteert, kun je nog overwegen contact op te nemen met de klantenservice van de fabrikant voor hulp of om te informeren naar vervanging onder garantie, indien van toepassing.

Ten slotte

Houd er rekening mee dat niet alle SD-kaarten gelijk zijn en dat sommige zelfs binnen dezelfde klasse beter presteren dan andere. Het is vaak de moeite waard om te investeren in hoogwaardige, gerenommeerde merken, zoals Samsung, om de betrouwbaarheid te garanderen bij het gebruik van SD-kaarten in je camera.

Om nauwkeurige en consistente resultaten te krijgen bij het testen van de schrijfsnelheid van een SD-kaart, is het essentieel om een aantal extra factoren in beschouwing te nemen, zoals je computersnelheid, het soort file waarmee je werkt, fragmentatie, software en driver, of de ouderdom van de kaart, zodat de testomgeving zo geoptimaliseerd mogelijk is.

Tip: als je deelneemt aan de fotowedstrijd Duo's in Beeld maak je kans op het winnen van een gratis Samsung SDXC PRO Ultimate kaart van 64 GB met kaartlezer!

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: