Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Helmut Newton. Legacy

Helmut Newton. Legacy
foto: © Taschen - Helmut Newton. Legacy

Dit overzicht van de fotografie van visionair Helmut Newton (1920-2004) is ongeëvenaard in omvang en beslaat meer dan vijf decennia en heeft miljoenen bereikt door publicatie in tijdschriften als Vogue en Elle. Zijn oeuvre oversteeg genres en bracht elegantie, stijl en voyeurisme naar mode-, portret- en glamourfotografie.

Nadat hij de kunst van de modefotografie al vroeg in zijn carrière onder de knie had, gingen Newtons shoots steevast verder dan de standaardpraktijk, waardoor de scheidslijn tussen realiteit en illusie vervaagde. De duidelijke esthetiek van Newton doordringt alle aspecten van zijn werk, met name mode-, portret- en naaktfotografie.

foto: © Taschen - Helmut Newton. Legacy
foto: © Taschen - Helmut Newton. Legacy

Vrouwen staan centraal – met modellen als Catherine Deneuve, Liz Taylor en Charlotte Rampling. Newtons modefotografie gaat verder dan traditionele verhalende benaderingen en is niet alleen doordrenkt met luxueuze elegantie en subtiele verleiding, maar ook met culturele referenties en een verrassend gevoel voor humor.

In de jaren negentig fotografeerde Newton voor de Duitse, Amerikaanse, Italiaanse, Franse en Russische edities van Vogue, voornamelijk in en rond Monte Carlo, waar hij vanaf 1981 woonde. Door locaties zoals zijn eigen garage te transformeren in sterk contrasterende of bijzonder minimalistische theaterpodia, portretteerde Newton vaak de excentrieke levens van de schonen en rijken, vol erotiek en elegantie, in onconventionele scenario's.

Hij maakte gebruik van en stelde tegelijkertijd vraagtekens bij visuele clichés, soms getint met zelfspot of spot, maar altijd vol empathie.

foto: © Taschen - Helmut Newton. Legacy
foto: © Taschen - Helmut Newton. Legacy

Helmut Newton. Legacy gaat gepaard met een internationale tentoonstellingstour door Newtons werk, en toont hoogtepunten uit een van de meest gepubliceerde oeuvres in de fotografie, waaronder talloze herontdekte afbeeldingen. Dit boek, een productieve beeldmaker en echte visionair, viert tot op de dag van vandaag de blijvende invloed van Newton op moderne fotografie en beeldende kunst.

Helmut Newton (1920-2004) was een van de meest invloedrijke fotografen aller tijden. Hij verwierf voor het eerst internationale bekendheid in de jaren 70 toen hij voornamelijk voor de Franse Vogue werkte, en waar hij beroemd werd om zijn controversiële scenario's. Het meest opvallende was zijn vermogen om een goed geplande foto fris en dynamisch te laten lijken. Onder zijn vele titels en onderscheidingen deze: Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Helmut Newton. Legacy
Pagina's: 424
Prijs: € 80,00
Uitgever: Taschen
ISBN: 9783836584586

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: