Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Marcel Molle

Favoriete foto van fotograaf Marcel Molle

'Deze foto heb ik zo'n 1,5 jaar geleden voor de ING-bank gemaakt. Behalve gewoon een mooie foto symboliseert hij voor mij ook mijn overgang van journalistiek fotojournalist naar fotograaf met vooral commerciële opdrachten.

Jarenlang heb ik niets anders gedaan dan het nieuws achterna jagen, vooral analoog in zwartwit. En dat dan alleen omdat de krant niets anders kon drukken. Het was ook een tijd van opkomst van kleur en daarna de opkomst van de digitale camera. Er waren veel discussies, zou je wel kleur kunnen fotograferen wanneer je zo lang alleen maar zwartwit had gefotografeerd? En later de nog steeds voortdurende queeste over de mogelijke digitale manipulatie.

foto van Marcel Molle van viskraam in sneeuwlandschap
‍foto: Marcel Molle

Daarna kwam voor mij de ontdekking dat ik andere vormen van fotografie eigenlijk net zo leuk vond om te doen, en vooral het resultaat minstens zo bevredigend was. Maar een en ander was moeilijk te combineren.

Sinds een aantal jaren werk ik voornamelijk in opdracht van reclamebureaus. Zo maakte ik deze foto in opdracht van BVH, een reclamebureau dat zich richt op arbeidsmarktcommunicatie. De opdracht was een foto te maken die talentvolle studenten economie naar een ING seminar moest lokken in Boekarest. Een van de destijds opkomende markten. Daar zouden ze (fictief) binnen drie dagen een bedrijf moeten starten.

Er was geen geld om met een hele ploeg naar Oost Europa af te reizen en ik heb met een lokale fixer drie dagen door Roemenië gereden. Overdag maakte ik foto's waar de elementen handel en Oost Europa bij elkaar kwamen. 's Avonds stuurde ik de foto's naar de art director, die ze van commentaar voorzag. Op de laatste dag, vlak voor het vallen van de avond kwamen we dit tafereel tegen.

Eigenlijk was ik voor mezelf al klaar, maar dit kon ik niet laten lopen. De foto was snel gemaakt en we gingen naar huis met kaas en een stuk worst. De zelfgemaakte drank hebben we maar gelaten voor wat ie was. Helaas is de foto nooit gebruikt, hij paste niet in de lay out. Voor mij een reportage-achtige foto, gemaakt vanuit commercieel oogpunt. Hij hangt kamerbreed bij de art director thuis aan de muur.'

Tekst: Marcel Molle

Naam: Marcel Molle (1964)
Woonplaats: Landsmeer
Infowww.marcelmolle.com

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: