Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Doisneau, Portraits of the Artists

Robert Doisneau verwierf een opvallende toegang tot de wereld van beroemde kunstenaars die vanaf 1937 in Parijs werkten. Hij bezocht ze op hun werkplek en legde hun persoonlijke momenten in het leven vast: al werkend, overdenkend, en zelfs spelend met hun kinderen.

In dit boek, dat in samenwerking met Doisneau's dochters tot stand is gekomen, geeft de fotograaf deze intieme momenten uit het leven en werk van al deze kunstenaars bloot.

Doisneau, Portraits of the Artists - Robert Doisneau, isbn 9782080300645
foto: Jean Tinguely in front of the Trocadéro, October 1959.

De meesten zijn beroemd gebleven zoals Picasso, David Hochney, Jasper Johns, Giacometti, Saul Steinberg, Marcel Duchamp, Le Corbusier, terwijl anderen op de achtergrond zijn geraakt om misschien ooit herontdekt te worden.

Doisneau benadert al zijn modellen vanuit een nederig perspectief. Zijn zwartwit fotografie verschaft ons een fascinerend inzicht in het dagelijks leven van de kunstenaars en legt hiermee ook de nostalgie vast van een gouden tijdperk in de kunst in Parijs.

Robert Doisneau (1912-1994) werkte als industrieel fotograaf voor Renault, als fotojournalist voor de Alliance Photo agency, en als staffotograaf voor Vogue waarbij hij creatieve projecten afdwong die hem wereldfaam opleverden.

‍foto: © Atelier Robert Doisneau, from Doisneau: Portraits of the Artists, Paris: Flammarion, 2008
‍foto: © Atelier Robert Doisneau, from Doisneau: Portraits of the Artists, Paris: Flammarion, 2008

Hij ontving de Kodak Award (1947) en de Niépce Prize (1956) en hield vele solo-exposities. Sinds zijn dood zijn er grote retrospectieven van zijn werk geweest in Parijs, Chicago en New York. De titel Robert Doisneau: Paris werd al eerder (2005) uitgegeven door Flammarion.Met een voorwoord van Antoine de Baecque, bekend als filmcriticus, historicus en schrijver van een respectabel aantal filmboeken.

Doisneau, Portraits of the Artists - Robert Doisneau
Pagina’s: 192
Prijs: € 31,94
Importeur: Nilsson & Lamm, uitgever Flammarion
ISBN: 9782080300645

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: