Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De herziene Maria Austria Fotobiografie

De herziene Fotobiografie van Maria Austria door Martien Frijns
foto: Maria Austria - Scène uit Orlando Furioso, voorstelling door het Teatro Libero uit Rome tijdens het Holland Festival (1970)

'Het boek. De fotobiografie. De dikke Austria.' Biograaf Martien Frijns is er terecht trots op dat zijn boek nu in de winkel ligt. Het is een prachtige vijf centimeter dikke hardcover uitgave, met enorm veel voornamelijk zwart-wit foto's van en door Maria Austria.

Deze tweede geheel herziene druk van Maria Austria - Fotobiografie werd drie dagen geleden gepresenteerd door Martien Frijns, het MAI en Boekhandel Het Martyrium, in het atelier van Maria's nicht Helly Oestreicher, met een pop-up expositie van Maria’s originele drukken.

Eerder verscheen in 2018 de biografie Maria Austria - Fotografe, toen ook de eerste overzichtstentoonstelling van haar foto's in het Joods Historisch Museum (nu het Joods Museum) in Amsterdam plaatsvond.

foto: Maria Austria - Roemeens-Joodse kinderen in Het Apeldoornsche Bosch (1948)

Deze biografie is door Martien Frijns volledig herzien, uitgebreid met nog onbekende foto's en van titel gewijzigd in Maria Austria - Fotobiografie. Aangespoord door verrassende vondsten en verhalen die hij in het MAI-archief op het spoor kwam, wil Frijns met dit boek het theatergordijn dat over haar is neergelaten omhoogtrekken.

Maria Austria, geboren als Marie Karoline Oestreicher (1915-1975), was een bekende Oostenrijks-Nederlandse fotografe. Ze is vooral beroemd om haar werk in de theaterfotografie en haar vermogen om het moment vast te leggen, wat haar foto's een levendige en dynamische kwaliteit geeft.

'Haar foto's zijn geen momentopnamen, ze vangen het veelzeggende moment.' ~ Helly Oestreicher

Na haar vlucht uit Oostenrijk vanwege het opkomende Naziregime vestigde zij zich in Amsterdam, waar zij een belangrijke rol speelde in de naoorlogse fotografische wereld.

Van nature bijzonder zelfstandig en ondernemend, was zij er de vrouw niet naar om op de voorgrond te treden. Als onderduikster was zij gewend altijd op haar hoede te zijn, de buitenwereld nauwlettend in de gaten houdend. Toch is het Martien Frijns gelukt om met Maria Austria - Fotobiografie haar leven en werken zeer uitgebreid en nauwkeurig vast te leggen.

foto: Maria Austria - Scène uit Un ballo in maschera, opera van Giuseppe Verdi, Holland Festival (1965)

De geschreven bronnen zijn niet talrijk, maar haar foto's tonen ons wie zij werkelijk was, en zoals haar nicht Helly Oestreicher het zo prachtig heeft verwoord: [...] "Haar foto's zijn geen momentopnamen, ze vangen het veelzeggende moment."

Maria Austria Fotobiografie - Martien Frijns
Pagina's: 816
Prijs: € 50,00
Uitgever: M10Boeken

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: