Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Being Places - Ellen Kooi

De nieuwe solotentoonstelling Being Places van de Nederlandse fotografe Ellen Kooi (1962) bij TORCH gallery bestaat uit haar meest recente werk, waaronder werken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt en nooit eerder getoond zijn. Opnieuw brengt Kooi de fascinerende verhouding tussen de mens en het landschap aan het licht.

Door middel van panoramische foto's brengt ze de visuele verschillen en overeenkomsten naar voren van ons being places. De uit twee woorden bestaande titel kan letterlijk worden vertaald, als 'wij die op plekken zijn', of 'wij die plekken zijn'. Ook al is het onmogelijk om een te worden met de buitenwereld, toch streven we hier naar. Tegelijkertijd kan de titel ook refereren aan de twee belangrijkste thema's in het werk van Kooi; het bestaan van ons op deze wereld en de plekken die we voor dat bestaan gebruiken. 

foto: Ellen Kooi - Ophanden
foto: © Ellen Kooi - Ophanden

De plekken die Kooi kiest om vast te leggen, zijn vaak Nederlandse landschappen, maar niet uitsluitend. Wanneer ze langs een landschap komt, dat haar om wat voor reden dan ook opvalt, probeert ze erachter te komen waar die aantrekking vandaan komt. Vaak heeft dit te maken met een bepaalde onrust die van binnen voelbaar is. Zodra het duidelijk is wat het is, begint Kooi met nadenken over hoe ze deze ervaring kan overbrengen met een foto. Door modellen in het landschap te plaatsen en op hun omgeving te laten reageren, kan Kooi via hun lichaamstaal een vertelling tot stand brengen. Als voormalig theaterfotograaf weet ze vervolgens met belichting een betoverende foto te maken, waarbij de personages een onlosmakend onderdeel worden van de plek.

...de dingen die het meeste betekenis geven aan ons bestaan, zijn het meest kwetsbaar...

Het onderwerp 'being' (het 'zijn'), is een ingewikkeld onderwerp, waar inmiddels duizenden filosofen en kunstenaars hun leven aan hebben gewijd. Kenmerkend voor de benadering van Kooi, is dat het 'zijn' heel kwetsbaar wordt gemaakt. Volgens Kooi zijn namelijk de dingen die het meeste betekenis geven aan ons bestaan, het meest kwetsbaar. De figuren in Kooi's werk stralen daarom zachtheid en ingetogenheid uit. Temidden van een ruig en uitgestrekt landschap zorgt dit vervolgens voor een onrust en dreigende sfeer. De spanning van een kind dat dreigt te worden opgeslokt in de leegte of juist lijkt te dwalen in oneindigheid.

foto: © Ellen Kooi - Oosterplas
foto: © Ellen Kooi - Oosterplas

Deze thematiek ziet Kooi terug in moderne dans en dit is daarom altijd een grote inspiratie geweest. In de bewegingen waarmee dansers een wisselwerking aangaan met de ruimte om hun heen, herkent Kooi in hoe de mens in zijn bestaan een wisselwerking aangaat met het landschap waarin hij zich bevindt. 

Op zaterdag 24 november, tijdens het Amsterdam Art Weekend, zal daarom een choreografie worden uitgevoerd door moderne dansers in de galerie, die geinspireerd is op de werken die op dat moment te zien zijn.

Ellen Kooi is in 1987 afgestudeerd aan academie Minerva in Groningen en heeft haar vervolgopleiding aan de Rijksacademie afgerond in 1994. Ze woont en werkt in Haarlem.

Tekst: © TORCH gallery

Being Places - Ellen Kooi
TORCH Gallery
10 november 2018 – 5 januari 2019

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: