Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

360 graden fotografie en virtual reality

360 graden foto interieur gebouw

De virtual reality trend is de laatste jaren in een flinke stroomversnelling gekomen. Hoewel de komende jaren niet iedereen zal beschikken over een VR headset zullen steeds meer mensen kennismaken met deze technologie.

De “echte” virtual reality toepassingen zullen voorlopig vooral door “early adaptors” en de zakelijke markt gebruikt worden, toch kunnen consumenten alvast op een laagdrempelige wijze kennismaken met VR via een Cardboard houder of een andere, eenvoudige smartphone houder. Daarbij zullen foto en video een belangrijke rol vervullen, 360 graden fotografie en virtual reality bieden de meest laagdrempelige wijze om in de virtuele wereld te stappen.

Verschil tussen 360 graden fotografie en virtual reality

360 graden foto’s en video’s vallen onder de paraplu van virtual reality maar is er één groot verschil; bij volwaardige VR kun je vrij rondlopen in een virtuele omgeving, bij 360 graden foto’s sta je als kijker in het midden terwijl de foto als een cilinder of bol om je heen wordt weergegeven. 

panorama 360 graden bergen met sneeuw

Dat is een groot verschil, je hebt bij dit soort panorama presentaties niet veel ruimte nodig, je kunt zelfs gewoon in je stoel blijven zitten. Het helpt wel als dit een stoel is die kan draaien, bijvoorbeeld een bureaustoel.

Welke hardware en software heeft de producent nodig?

Om een 360 virtuele tour te maken heb je uiteraard een panorama camera nodig. Je kunt met een standaard camera een serie foto’s maken en die later via software zoals die van Kolor aan elkaar “stitchen”, voor de meeste presentaties is het praktischer een 360 graden camera te gebruiken die direct panorama foto’s kan schieten. Deze camera’s hebben vaak meerdere lenzen en ingebouwde software waarmee een 360 graden foto letterlijk met een druk op de knop klaar is. 

Omdat dit soort camera’s alle informatie rondom de camera opnemen wordt de foto vaak met een zelfontspanner gemaakt, of op afstand via een draadloze app besturing. Een 360 graden camera huren is vaak de goedkoopste optie, zeker wanneer je niet dagelijks dit soort content maakt.

Ozo 360 graden camera
Ozo 360 graden camera

Om de virtual 360 tour te maken heeft de producent software nodig die 360 graden foto’s kan inladen en kan verwerken. Naast losse foto’s is het ook mogelijk om beeldmateriaal te koppelen in een interactieve presentatie, bijvoorbeeld voor een virtuele wandeling op een vakantiebestemming, of een informatieve tour van een makelaar.

Welke hardware en software heeft de gebruiker nodig?

Bij een 360 virtuele tour is het verstandig om de systeemeisen zo laag mogelijk te houden, dat is de grote aantrekkingskracht in de combinatie van 360 graden fotografie en virtual reality. De gebruiker kan de virtual 360 tour bekijken op een PC met een muis, op een smartphone of tablet en met een VR headset of smartphone in een VR houder. Omdat vrijwel iedereen over één of meerdere van dit soort apparaten beschikt ligt de drempel zeer laag. 

Bublecam
Bublecam

Voor de presentaties kan er gebruikt gemaakt worden van de standaard browser, Google Business View bij Street View biedt ook ondersteuning voor panorama foto’s evenals Facebook. Er zijn ook web applicaties die je een Interactieve 360 virtuele tour laten maken waarbij de gebruiker zelf een eigen “route” kan kiezen. Het is belangrijk om voor een oplossing te kiezen die aansluit op de hardware en software die bij de meeste mensen in huis te vinden is om de grootst mogelijke doelgroep te bereiken.

Wat is een virtual 360 tour?

Een virtuele rondleiding is niet veel anders dan een fysieke rondleiding, als zijn er wel een aantal specifieke voordelen te benoemen:

  • Een virtuele tour kun je eenmaal laten maken en vervolgens kun je deze tour aan meerdere personen aanbieden. Bij een fysieke tour heb je altijd mensen nodig die de rondleiding geven.
  • Je kunt op elk moment van de dag een virtuele tour volgen, het maakt niet uit of het regent, of dat er geen licht is midden in de nacht, de VR tour ziet er altijd hetzelfde uit.
  • Wanneer je als makelaar vakantiehuizen wilt aanprijzen met een virtual 360 tour hoef je niet de klant direct naar een ver land te sturen, laat ze eerst thuis of op kantoor een 360 virtuele tour zien.
  • Het is mogelijk om de VR rondleiding in combinatie met een goedkope Cardboard houder met opdruk te verspreiden. Dan koppel je de content aan een relatiegeschenk.

360 Virtuele tour maken

Met een smartphone kun je in feite al een virtuele rondleiding maken mits je beschikt over de juiste apps. Je kunt dit ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven die meerdere panorama foto’s in een mooie presentatie plaatsen met hotspots, muziek, graphics en eventueel een voice-over stem. De twee voornaamste elementen zijn het verzamelen van content, en een duidelijke presentatie inrichten zonder fouten en met een duidelijke navigatie. Een virtual 360 tour is te vergelijken met een uitgebreide PowerPoint presentatie.

360 graden camera huren of kopen?

Er zijn voor enkele honderden euro’s al diverse panorama camera’s te koop zoals de Gear 360 en de Ricoh Theta. Houd er rekening mee dat de beeldresolutie extra hoog moet zijn omdat het beeld als een cirkel of cilinder om je heen lijkt te staan, daardoor worden de pixels ook uitvergroot. Een 360 graden camera huren kan de oplossing bieden. Professionele panorama camera’s kunnen tienduizenden euro’s kosten, daarom worden ze vaak verhuurd voor de productie van hoogwaardige VR rondleidingen. 

Gear 360
Gear 360

Wanneer er regelmatig VR producties gemaakt worden is de aanschaf van een camera te overwegen, wanneer het incidentele opdrachten zijn is een 360 graden camera huren vaak prijstechnisch interessanter, en je loopt niet het risico dat de camera snel zal verouderen.

Toepassingen voor een 360 Virtuele tour

  • Een virtuele rondleiding op een vakantiebestemming, vanaf het hotel tot in de zee.
  • Een VR tour door een museum ter promotie van het echte museum of de kunstwerken in een art gallery.
  • Een virtual tour in een winkel, bijvoorbeeld de showroom bij een autozaak of letterlijk een kijkje in de keuken van een restaurant.
  • Een VR rondleiding voor makelaars die meerdere gegadigden een woning willen laten zien, thuis of op kantoor.
360 graden foto autogarage binnen
Virtual tour

Dit zijn slechts enkele toepassingen die mogelijk zijn op basis van goede panorama fotografie, de juiste software en specialisten om dit materiaal samen te voegen tot een effectieve interactieve presentatie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: