Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Before They Pass Away

foto van drie mannen op paarden met roofvogels in handen op gebergte Kazakhs, Mongolia
foto: © Before They Pass Away by Jimmy Nelson, Kazakhs, Mongolia

In zijn project Before They Pass Away legt Jimmy Nelson het leven en de tradities vast van de laatste overgebleven stammen die zich niet hebben ingelaten met de globalisering van de wereld om hen heen.

De epische portretten van de Britse fotograaf presenteren de waardige erfgenamen van eeuwenoude tradities en in al hun glorie een unieke visuele ervaring. Het boek is daarmee ook een belangrijk historisch document.

Voor de totstandkoming van deze uitgave reisde Jimmy Nelson tussen 2010 en 2014 over de hele wereld. Door zijn jarenlange reiservaring wist hij dat zijn camera het beste gereedschap was om contacten te leggen en unieke intieme vriendschappen op te bouwen in uitheemse gebieden.

foto van Jimmy Nelson aan het werk met camera in water in oerwoud

Hij wilde niet alleen onderzoeken in hoeverre de rest van de wereld een bedreiging vormt voor onbekende en onbegrepen leefgemeenschappen, maar ook graag een ambitieus en esthetisch fotografisch document maken dat de tand des tijds zou kunnen doorstaan.

Jimmy's project Before They Pass Away is ook bedoeld om de discussie aan te wakkeren over de authenticiteit van deze breekbare verdwijnende culturen. Hij vraagt zich af of wij als ras de fragiele verbinding met ons buitengewone oerverleden zullen loslaten, of gaan we een andere keuze maken?

Hij hoopt dat we allemaal zullen samenkomen bij het digitale haardvuur van de mensheid en nog generaties lang de verhalen doorvertellen, die verduidelijken wat het betekent om op een planeet te wonen die de 21e eeuw overleefd heeft.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson (UK, 1967) begon te werken als fotograaf in 1987. Nadat hij tien jaar doorgebracht had op de Jesuit boarding school in het noorden van Engeland, ging hij Tibet doorkruisen te voet. Deze reis duurde een jaar en toen hij teruggekeerd was werd dit unieke visuele dagboek met beelden van het voorheen onbegaanbare Tibet wereldwijd gepubliceerd.

Kort daarna werd hij uitgezonden om allerlei culturele onderwerpen vast te leggen, van de Russische invloed in Afghanistan en de voortdurende strijd tussen India en Pakistan in Kashmir tot aan het begin van de oorlog in het voormalige Joegoslavië.In het begin van 1994 begonnen hij en zijn Nederlandse vrouw Ashkaine aan de Literary Portraits of China, een veertig maanden durend project dat hen naar alle verborgen hoeken van de nieuwe opening van de republiek bracht. Als afsluiting werden de beelden getoond in People's Palace op het Tiananmen Plein, in Beijing en daarna op een succesvolle wereldtour.

foto van binnenwerk van boek Before They Pass Away van Jimmy Nelson

Vanaf 1997 ging Jimmy commerciële reclame opdrachten uitvoeren voor wereldbekende merken terwijl hij een gezin oprichtte in Amsterdam. Tegelijkertijd ging hij steeds vaker afgelegen en unieke gebieden fotograferen met een vijftig jaar oude platencamera en vele prijzen volgden. Zijn internationale exposities maakten het mogelijk dat hij Before They Pass Away kon realiseren.

Before They Pass Away - Jimmy Nelson
Pagina's: 424
Prijs: € 99,99 
Uitgever: teNeues
ISBN: 9783832797591

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: