Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Between the Sea & the Sky - Jimmy Nelson

Between the Sea & the Sky - Jimmy Nelson
foto: © Jimmy Nelson - Marken

Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlak bij huis. Het resulterende kunstboek Between the Sea & the Sky is een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland.

In Between the Sea & the Sky portretteert Jimmy Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft.

Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Het 528 pagina's tellende boek over Nederlands erfgoed en klederdracht bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera.

foto: © Jimmy Nelson - Scheveningen

De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw.

De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en typisch Nederlandse landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden. Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samenzijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Naast de verbluffende fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea & the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van bijzondere symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit.

foto: © Jimmy Nelson - Zeeland, Axel

Een zorgvuldig samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

Zondag 18 september kwamen ruim vijfhonderd Nederlanders in traditionele streek- en klederdracht op het Museumplein bijeen voor een historische fotoshoot. Kunstfotograaf Jimmy Nelson maakte er een groepsfoto van mensen uit twintig Nederlandse gemeenschappen die hij voor zijn nieuwste boek Between the Sea and the Sky portretteerde. Met het Rijksmuseum als decor vormde de fotoshoot de officiële boeklancering.

foto: © Jimmy Nelson - Museumplein, histoorische fotoshoot

Bekijk ook de trailer van Between the Sea and the Sky.

Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft.  Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.

Between the Sea & the Sky - Jimmy Nelson
Pagina's: 528
Prijs: € 125,00

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: