Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

World Press Photo 2022 - Jaarboek

World Press Photo 2022 - Jaarboek

World Press Photo is er trots op dat de jaarlijkse verzamelpublicatie met de bekroonde foto's en verhalen van de 65e jaarlijkse World Press Photo Contest is verschenen. Met werk van 24 fotografen uit 23 landen, toont het Jaarboek 2022 de beste en belangrijkste fotojournalistiek en documentaire fotografie van over de hele wereld.

Om de nieuwe regionale aanpak van de organisatie te benadrukken, is de publicatie dit jaar in een nieuw jasje gestoken door fotoboekontwerper Sybren Kuiper. Naast de winnende werken bevat het boek ook juryrapporten en essays voor verdieping en reflectie.

World Press Photo 2022 - Jaarboek met de meest opvallende beelden en meeslepende verhalen van het afgelopen jaar is beschikbaar in zes talen: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

World Press Photo werkt samen met zes regio's wereldwijd: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika, en Zuidoost-Azië en Oceanië. De inzendingen worden beoordeeld en bekroond in de regio waar de foto's en verhalen zijn vastgelegd, en niet op basis van de herkomst van de fotograaf.

Binnen elke regio wordt een onderscheid gemaakt tussen vier op format gebaseerde categorieën: Enkel beeld, Series, Langetermijnprojecten en Open Format. In deze vier categorieën worden inzendingen opgenomen die momenten uit het nieuws, gebeurtenissen en de nasleep ervan, maar ook sociale, politieke en milieukwesties of juist oplossingen documenteren.

Binnenwerk World Press Photo - Jaarboek 2022

Expositie

De World Press Photo Foundation en het Europees Parlement presenteren momenteel een selectie foto's, bekroond met World Press Photo of the Year van 1955 tot 2022, die enkele van de meest bepalende momenten in de recente geschiedenis hebben vastgelegd. Te zien tot 13 januari 2023 in Brussel, België.

De collectie, waaronder Charlie Cole's foto van het Tiananmen-plein en John Moore's afbeelding van de Hondurese peuter Yanela Sanchez, belicht zaken als de hoop en veerkracht van demonstranten, migratie, verzet tegen racisme of de menselijke kosten van conflicten, en laat zien hoe belangrijk fotojournalistiek is bij het vormgeven van ons collectieve geheugen en het creëren van wederzijds begrip.

Grote wereldgebeurtenissen in de jaren dat de foto's werden gemaakt, worden geschetst om context te bieden en de kijker uit te nodigen om na te denken over het verleden, het heden en de toekomst. Visuele verhalen, gedocumenteerd door meerdere stemmen, spelen een belangrijke rol bij het begrijpen van 's werelds belangrijkste problemen. Persvrijheid, een fundament van democratische samenlevingen, maakte het mogelijk om deze visuele verhalen te publiceren.

Binnenwerk World Press Photo - Jaarboek 2022

Winactie !!

Fotografie.nl mocht twee keer een gratis World Press Photo 2022 - Jaarboek weggeven t.w.v. € 27,50...

World Press Photo 2022 - Jaarboek
Pagina’s: 240
Prijs: € 27,50
Uitgever: Lannoo

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: