Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaar Travel Photographer of the Year 2021

foto: © Fortunato Gatto, Denali National Park, Alaska, USA, winner Travel Photographer of the Year 2021/TPOTY.com
foto: © Fortunato Gatto, Denali National Park, Alaska, USA, Travel Photographer of the Year 2021, winner/TPOTY.com

De Italiaanse fotograaf Fortunato Gatto heeft de titel International Travel Photographer of the Year 2021 (TPOTY) op zijn naam staan. Er zijn bijna 20.000 foto's van fotografen uit 151 landen voor de jaarlijkse wedstrijd ingezonden.

Deze fotograaf woont sinds 2007 in Schotland en zijn diepe liefde voor zijn geadopteerde land wordt weerspiegeld in zijn weelderige, gedetailleerde abstracte afbeeldingen van patronen in het zand van de Hebriden die deel uitmaken van zijn winnende selectie. Daarnaast leiden zijn beelden uit de serie Meeting of the seasons in Alaska je met een heerlijk gevoel naar een van de mooiste afgelegen plekken ter wereld.

foto: © Fortunato Gatto, Eigg, Small Isles, Scotland, winner Travel Photographer of the Year 2021/TPOTY.com
foto: © Fortunato Gatto, winner Travel Photographer of the Year 2021/TPOTY.com - Eigg, Small Isles, Scotland

Fortunato Gatto:
Het was een koude winterse zonsopgang. Door de reflectie op het natte zand ontstond een kleurrijk ‘schilderij’ in blauw en rood. (Canon 5D Mark III, 100-400mm lens, f5.6, 1/2000 sec, ISO 100)

Fortunato Gatto, geboren in Zuid-Italië, verhuisde als kind naar Milaan, waar hij tot 2007 woonde. Hij nam een sprong in het diepe en verhuisde naar Schotland om zijn steeds groter wordende passie voor wilde landschappen en ongerepte natuur te volgen. De adembenemende omgeving, zijn onbevreesde benadering van de ruige weersomstandigheden en elementen, en zijn volharding om te leren en te verbeteren, hielpen hem een ​​voorstander te worden van de schoonheid van de natuur. “De natuur is het hoogste kunstwerk, en dat is ook mijn doel om het te vertegenwoordigen. Door middel van metaforen zoek ik naar verborgen beelden, om de geheimen van de natuur te vertellen.”

Tot op heden heeft Gatto Schotland en vele andere wilde gebieden op zijn eigen unieke manier geportretteerd, met wereldwijde prijzen en erkenning. Hij houdt workshops, fotoreizen, lezingen en tentoonstellingen waar hij, naast fotografie als onderwerp, zijn liefde en respect voor de natuur, duurzaamheid en milieu-inzichten deelt, waardoor hij een stem en een gezicht geeft aan de natuur - de echte protagonist van zijn kunstwerken.

Young Travel Photographer

De prachtige serie bosfoto's van de 18-jarige Jai Shet die de seizoenen vastlegde, leverde hem de titel Young Travel Photographer of the Year 2021 op.

foto: © Jai Shet, USA, Young Travel Photographer of The Year 2021/TPOTY.com - Magnolia Ridge Park, Woodville, Texas, USA
foto: © Jai Shet, USA, Young Travel Photographer of The Year 2021/TPOTY.com - Magnolia Ridge Park, Woodville, Texas, USA

Magnolia Ridge Park, Woodville, Texas, USA:
Deze foto is uit de serie bosfoto's gemaakt tijdens verschillende seizoenen van het jaar. Elk bos heeft een andere kleur van de regenboog. Fel rood van de herfst in Texas, warm geel van de zomer in Wyoming, weelderig groen van de
lente in Californië en koud blauw van de winter in Colorado. (Canon 5D Mk III, 24-105mm lens, f16, 0.7s, ISO 100)

Jai Shet reist al sinds hij zich kan herinneren de wereld rond met zijn familie. Hij heeft verschillende landen bezocht, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië, India en het VK, en 48 staten en meer dan 40 nationale parken in zijn geboorteland de VS. Zijn grootste passie is landschapsfotografie. Hij bezoekt graag minder bekende locaties in de VS, waar hij de dagen doorbrengt met wandelen en de nachten met het fotograferen van de sterren met zijn jongere broer.

Reizen heeft Jai veel kansen gegeven om nieuwe avonturen te beleven. Voor hem is het einde van de ene reis het begin van de volgende.

Best Single Image in Icons of Travel

In de categorie Best Single Image behaalde de Belgische fotograaf Alain Schroeder de eerste en tweede plaats in Icons of Travel, waarbij zijn afbeelding van het Mansudae Grand Monument in Pyongyang, Noord-Korea, de eerste prijs won.

Pyongyang, North Korea:
Een oude vrouw loopt onder het Mansudae Grand Monument met zijn 22 meter hoge bronzen beelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il, terwijl een groep leerlingen naar hun leraar luistert. (Fujifilm X-Pro 2, 55mm lens, f16, 1/1000s, ISO 640)

foto: © Alain Schroeder, Belgium, One Shot, Icons of Travel/TPOTY.com - Pyongyang, North Korea
foto: © Alain Schroeder, Belgium, One Shot winnaar, Icons of Travel/TPOTY.com - Pyongyang, North Korea

De Belgische fotojournalist Alain Schroeder werkt al meer dan vier decennia in de industrie, eerst als sportfotograaf in de jaren 80, daarna fotografeerde hij boekopdrachten (meer dan 30) en redactionele stukken in kunst, cultuur en menselijke verhalen. In 1989 was hij mede-oprichter van het Belgische fotoagentschap Reporters, dat het bedrijf leidde van de gouden jaren van de analoge fotografie naar het digitale tijdperk.

In 2013 zette hij zijn leven op de kop, ruilde hij zijn aandelen in Reporters in om met een camera het leven op de weg voort te zetten. Schroeder reist nu de wereld rond om verhalen te fotograferen over sociale kwesties, mensen en hun omgeving en heeft vele grote prijzen gewonnen. Ondanks zijn succes in deze categorie met één afbeelding in TPOTY, zegt hij: "Ik ben geen fotograaf van één foto. Ik denk in series. Ik streef ernaar om een verhaal te vertellen in 10-15 foto's, waarbij ik de essentie van een moment vastleg met gevoel voor licht en kadrering."

(foto bovenaan artikel) Fortunato Gatto, Denali National Park, Alaska, USA:
Ik nam deze foto net voordat er een grizzlybeer opdook. De verse sneeuw op de bergen op de achtergrond vormde het perfecte kader voor deze bijzondere ontmoeting tussen herfst en winter. ~ Fortunato Gatto (Canon 5D Mk III, 70-200mm lens, f13, 1/1250s, ISO 640)

Alle winnende beelden kunnen worden bekeken in de online winnaarsgalerie 2021 van TPOTY en deze zal in april en mei 2022 een spectaculaire, gratis te bekijken buitententoonstelling tonen op een prachtige locatie in Londen: Granary Square in de buurt van de stations King's Cross en St Pancras.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: