Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Wacom tekentablet in de praktijk

De Wacom Intuos Pro medium is een tekentablet die met een usb-kabeltje (of draadloos) is aan te sluiten op pc of Mac, om te fungeren als ergonomische vervanger van de muis. Inderdaad, om mee te tekenen en te retoucheren, zoals veel fotografen doen. Hoe bevalt dat?  

De tablet is aanraakgevoelig en ook zonder de pen te gebruiken. Swipen behoort ook tot de mogelijkheden, en dan niet per se in combinatie met Photoshop of een ander creatief programma. Links op de tablet bevinden zich een aantal zelf te programmeren toetsenbordfuncties; waarvoor CTRL, ALT en SHIFT al snel in aanmerking komen. Het instellen van deze knoppen werkt overigens prettig eenvoudig en laat zich natuurlijk leiden door de programma’s die de fotograaf het meeste gebruikt.

Doorzetten

Alle begin is moeilijk, zo ook het werken met dit apparaat. Vooral het hanteren van de pen (dubbelklikken en navigeren) vraagt om enige oefening en iets meer doorzettingsvermogen. Hetzelfde gaat op voor het ontdekken van de knoppen op de pen en hoe dit handig aan te pakken. Maar vergeet niet, de pen is een ergonomisch hulpmiddel, dat interessant wordt als je veel op een computer werkt - en dus dagelijks een muis in je handen hebt.

Wacom Intuos Pro

Ook wennen is de plaatsing van het toetsenbord – waar nu de tekentablet ligt. Werk je bijvoorbeeld met een programma als Adobe Lightroom, dan is de Wacom het best in te zetten nádat de foto’s zijn geïmporteerd. Dankzij de instelbare express keys is het toetsenbord steeds meer aan de kant te schuiven. Zo zijn twee toetsen toe te wijzen aan de sneltoetsen van – zeg - Lightroom P (kiezen) en X (weigeren). Handig dus.

Fijn

De Intuos Pro laat zich echt gelden als het tijd is voor fijne bewerkingen. Vlekjes wegwerken, doorschakelen naar Photoshop om te retoucheren en maskeren? Dan is de nauwkeurigheid van de Wacom erg prettig. Er zullen weinig fotografen zijn die foto’s zo accuraat kunnen afwerken als met een Wacom. Het geheim daarvan zit ‘m in de pen waarmee een storend element in de foto zeer nauwkeurig is te selecteren en te elimineren. Zelfs als er een ruime afstand bestaat tussen het scherm en de tablet; alsof ze perfect zijn uitgelijnd met elkaar. Een handige optie hierin is de Touch Ring. Door met je linker vinger over de ring te draaien, is bijvoorbeeld je brushformaat groter of kleiner te maken. Weer een greep naar je toetsenbord minder! Ook prettig is dat voor bijvoorbeeld Lightroom en Photoshop de functietoetsen afzonderlijk zijn in te stellen. Ze gedragen zich in deze applicaties dus net weer even anders, iets wat de Intuos Pro zelf herkent.

Dan nog even over die magische pen zelf: die ligt perfect in de hand. En dankzij de rubberen afwerking is de pen ook makkelijk vast te houden. Door de pen om te draaien, krijgt ie een gumfunctie. En in combinatie met de tablet is door harder of zachter te drukken, ook de vloeimodus sterker of zachter te maken – voor als je bijvoorbeeld aan het doordrukken of tegenhouden bent. Photoshop ondersteunt dit perfect.

Conclusie

Je raadt het, de Wacom Intuos Pro is het even ideale als nauwkeurige hulpmiddel voor de actieve fotograaf die tijd en zorg aan de nabewerking van zijn foto’s wil besteden. Dat vraagt wel om even doorbijten, om uiteindelijk het ergonomische aspect van het apparaat als positief te ervaren. Want heb je eenmaal de weg gevonden, dan wil je niet meer anders.
Niet omdat het minder vermoeiend is, maar omdat foto’s nog preciezer zijn te bewerken. En dit komt de kwaliteit van elke foto ten goede.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: