Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vrije fotograaf Lieve Prins

'Een liefste beeld van mijn werk heb ik niet, wel mooie herinneringen aan al mijn geduldige muses die het beeld bepaalden en aan hoe ik op het idee kwam.Zo herinner ik mij hoe The Tree of Desire is ontstaan een hele tijd geleden. Dat was in de negentiger jaren. Alles kon toen en iedereen had tijd.

Stagières en modellen kwamen zich aanbieden. Iedereen wilde wel op de copier komen liggen, ook naakt. Alle lichaamsdelen van vooral vrouwen en kinderen hadden op de glasplaat van de copier gelegen in de meest onmogelijke houdingen gemanipuleerd.

Maar nu wou ik een grote groene boom maken, een paradijselijke boom van verlangen met vele borsten, gezichten, handen, benen en voeten in elkaar verstrengeld... Ik wilde vele groene appels aan de boom en die wilde ik van groen geschilderde borsten maken, de blaadjes van groene vingers en ja, dat had ik nog niet eerder gedaan, ik wilde de boom een mannelijk geslacht geven. Maar aan wie zou ik dat vragen?

Lieve Prins - The Tree of Desire
‍foto: Lieve Prins

Maurice Scheltens, die toen mijn stagière was, vertelde mij: "geen probleem" en kwam met een hele klas aanzetten, meisjes en jongens. Vijf, zes tegelijk gingen armen en benen verven, borsten en één van de jongens verfde zijn piemel groen. Ik hoefde maar te zeggen wat ik wilde. Terwijl ik uren achtereen de geverfde ledematen op de glasplaat schikte, zaten de anderen geduldig te wachten in de zon op het balkon. Ze zetten koffie en thee en maakten broodjes en drankjes voor mij klaar en hielpen mij met licht.

Er hing een geweldige sfeer in mijn studio. 's Avonds toen ze weg waren was ik met al die kopieën aan het worstelen op de vloer om ze samen te voegen tot één grote boom. De volgende ochtend kwamen ze allen weer, verfden hun lichaam weer groen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was en we gingen weer verder.

De witte vloer van mijn studio was helemaal groen-bruin geworden van de geverfde ledematen.Het is een prachtige beeld geworden met een heel verhaal. Compositorisch zit hij goed in elkaar. Er wonen vogels in en er hangen vele rijpe appels in. Er woont een kabouter in de boom en in de kruin zoent een liefdespaar. Eigenlijk, als je goed kijkt is het één man die vele vrouwen omarmd, zoent en bespeeld.

Tekst: Lieve Prins

Naam: Lieve Prins (1948)
Woonplaats: Amsterdam
Infowww.lieveprins.com

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: