Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Veilig online foto's delen

Veilig online foto's delen

Online foto’s delen kan tegenwoordig op talloze manieren. Je kunt foto’s posten op Instagram of Facebook, foto’s versturen via WhatsApp of foto’s plaatsen op een forum of website. De meeste mensen gaan er nog steeds vanuit dat zij hun foto’s op een veilige manier delen via het internet, maar dat is lang niet altijd het geval. Hieronder een aantal tips om voortaan veilig online foto’s te delen. Zo voorkom je dat jouw foto’s in handen komen van vreemden.

Uploaden in een veilige omgeving
Deel je regelmatig online foto’s met anderen? Dan is het allereerst van belang dat je dit in een veilige omgeving doet. Veel mensen denken dat de apps of platformen die zij gebruiken standaard goed beveiligd zijn. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Sommige apps en platformen zijn relatief eenvoudig te hacken, waardoor ook andere mensen toegang kunnen krijgen tot jouw foto’s.

Wanneer je foto’s uploadt in een online omgeving, wil je niet dat iedereen ze kan bekijken. Wil je bij een bepaalde app of platform foto's delen? Zoek dan altijd eerst even uit hoe het met de beveiliging zit. Upload jouw foto’s pas als je zeker weet dat alles in het werk wordt gesteld om bestanden veilig te bewaren. Twijfel je? Ga dan liever op zoek naar een andere app of een ander platform.

Zorg voor een veilige verbinding met een VPN
Foto’s en andere bestanden kunnen dus onderschept worden als je ze online deelt. Deze kans is uiteraard groot als je foto’s deelt via een openbaar netwerk. Andere internetgebruikers kunnen jouw foto’s dan niet alleen onderscheppen, maar ook bekijken. Gelukkig zijn er manieren waarop je dit kunt voorkomen. Zo kun je met een VPN foto’s beschermen tegen hackers.

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. In tegenstelling tot een openbaar netwerk worden de bestanden door een versleutelde tunnel verstuurd als je gebruikmaakt van zo’n privénetwerk. De data die je verstuurt wordt gecodeerd, waardoor niemand het kan onderscheppen en kan bekijken.

Wil je gebruikmaken van een VPN om veilig online foto’s te delen? Dan moet je hiervoor een abonnement afsluiten. Zo’n abonnement kost je niet bijzonder veel, want bij veel aanbieders betaal je slechts een paar euro per maand voor een VPN-abonnement. Als je niet goed weet bij welke aanbieder je zo’n abonnement afsluit, kun je het beste VPN-abonnementen vergelijken.

Beveilig jouw account goed
Maak je gebruik van een app of platform om online foto’s te delen? Dan moet je hier eerst een account aanmaken. Je kunt je account extra goed te beveiligen door onder meer een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken. Een sterk en uniek wachtwoord hacken is namelijk vele malen lastiger dan het hacken van een makkelijk en/of standaard wachtwoord.

Als je een sterk en uniek wacht gebruikt, betekent dit overigens niet dat je veilig online foto’s kunt delen. Hackers hebben namelijk allerlei hulpmiddelen tot hun beschikking om een wachtwoord te achterhalen. Gelukkig kun je steeds vaker tweefactorauthenticatie (2FA) inschakelen. Je logt in dat geval niet alleen meer in met een wachtwoord, maar je hebt bijvoorbeeld ook een code nodig die je via jouw smartphone verkrijgt.

Apps voor het delen van foto’s
Omdat de meeste mensen foto’s maken met hun smartphone, is het handig als je ze direct vanaf dit apparaat kunt delen. Dit is niet bijzonder lastig, want je kunt vandaag de dag allerlei apps voor het delen van foto’s gebruiken. Hieronder zetten wij er een aantal voor je op een rijtje.

Dropbox: een app waarmee je gemakkelijk en snel foto’s kunt uploaden, ordenen en delen. Via Dropbox kun je jouw foto’s veilig online delen.
Instagram: een app die door veel mensen gebruikt wordt om foto’s te delen. Het nadeel van Instagram is dat alle foto’s die je uploadt geïndexeerd worden en daardoor te vinden zijn in de zoekmachines. Dit kun je wel voorkomen door je account op privé te zetten.
Apple Photo's: foto’s die via Apple Photos worden gedeeld, worden opgeslagen in iCloud. Het nadeel van deze app is dat je hem alleen kunt gebruiken op apparaten met het besturingssysteem iOS.
Google Photo's: wie een Gmail-account heeft, kan gratis online foto’s delen via deze app. Je kunt jouw foto’s echter alleen delen met anderen via Google Photo's als zij ook een Google-account hebben.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: