Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor de schoolfoto

Tips voor de schoolfoto

Een schoolfoto is een blijvende herinnering aan de schooltijd, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier vind je wat tips die zowel de leerlingen als de schoolfotograaf helpen om tot de beste resultaten te komen.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten zullen de studenten en de fotograaf goed samenwerken om een geslaagde set schoolfoto's te creëren die de herinneringen aan het schooljaar mooi vastleggen.

Tips voor de leerlingen

Kleding
De kleding die een leerling draagt op de dag van de schoolfoto speelt een grote rol in hoe de foto's uiteindelijk uitpakken. Het is belangrijk om schoolfoto kleding te kiezen die comfortabel zit, maar ook netjes en tijdloos oogt.

Vermijd te felle kleuren en drukke patronen die kunnen afleiden van het gezicht. Kies liever voor effen kleuren of subtiele patronen. Denk ook aan de achtergrond die de schoolfotograaf mogelijk gebruikt; neutrale kleuren zoals blauw, groen, grijs of pastel zijn meestal een veilige keuze.

Verzorging
Een verzorgd kapsel is net zo belangrijk als de juiste kleding. Zorg ervoor dat het haar netjes gekamd is en uit het gezicht gehaald. Bij lang haar overweeg je een eenvoudige stijl zoals een paardenstaart of een vlecht om te voorkomen dat het haar tijdens de foto voor het gezicht valt. Voor leerlingen met kort haar is een snelle controle voorafgaand aan de foto om eventuele pieken glad te strijken vaak voldoende.

Als je gezichtsbehandelingen zoals harsen of wenkbrauw threading overweegt, doe dit dan enkele dagen van tevoren om roodheid te voorkomen. Zorg ook voor een verzorgde nageluitstraling.

Als je een bril draagt, zorg dan dat deze schoon is. Probeer je kin recht te houden of iets naar beneden gericht zodat je bril niet gaat spiegelen. Vermijd zware sieraden die de aandacht kunnen afleiden van je gezicht.

Draag eventueel make-up die je natuurlijke schoonheid benadrukt. Vermijd te zware make-up die er op foto’s te overdreven uit kan zien.

Uitleg
De schoolfotograaf zal je vragen om op een bepaalde manier te staan of naar de camera te kijken. Leerlingen die weten wat ze kunnen verwachten, zijn vaak meer ontspannen voor de camera. Het kan ook nuttig zijn om thuis al wat 'oefen' foto's te maken om je comfortabel te voelen en te weten hoe je zelf het beste gefotografeerd kan worden.

Ontspan
De schoolfotodag moet een leuke ervaring zijn en geen stressvolle gebeurtenis. Een positieve instelling kan een groot verschil maken in hoe de foto's uiteindelijk uitkomen. Een natuurlijke glimlach zorgt voor een warme en aantrekkelijke foto. Probeer te ontspannen en denk aan iets vrolijks tijdens het fotograferen.

Goede nachtrust
Zorg ervoor dat je de avond voor de schoolfotodag vroeg naar bed gaat en een goede nachtrust krijgt. Een uitgeruste leerling ziet er gezonder uit en ziet er helderder en vrolijker uit op de foto.

Stralende glimlach
Een gezond en evenwichtig ontbijt op de ochtend van de schoolfotodag kan ook een positieve invloed hebben op je humeur en energie. Vermijd suiker en voedingsmiddelen die kunnen leiden tot een energiedip. Opties zoals volkorenbrood, fruit, en yoghurt geven langdurige energie en houden je gedurende de hele ochtend alert en blij.

Tips voor de fotograaf

Lichtinstellingen
Zorg voor een goede balans tussen natuurlijk en kunstlicht om schaduwen op het gezicht te minimaliseren. Zachte, diffuse belichting zorgt voor de meest flatterende foto’s.

Achtergrond
Kies een neutrale, onopvallende achtergrond die niet afleidt van het onderwerp. Een lichte, effen achtergrond is meestal een veilige keuze.

Camera-instellingen
Gebruik een lens met een matig telelens effect om vervorming van het gezicht te minimaliseren. Zorg ervoor dat de focus scherp is op de ogen van het onderwerp.

Compositie
Plaats het onderwerp centraal en zorg voor een goede afstand tot de camera zodat het lichaam en het gezicht goed geproportioneerd zijn. Neem de tijd om de leerling op zijn of haar gemak te stellen en te begeleiden naar de juiste houding.

Interactie en begeleiding
Communiceer helder en vriendelijk met de studenten. Een ontspannen persoon zal beter overkomen op de foto. Geef aanwijzingen voor poses en uitdrukkingen om de beste resultaten te behalen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: