Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Time & Tide: Panoramische foto's van Siebe Swart

Time & Tide: Panoramische foto's van Siebe Swart

Een indrukwekkende reeks panoramische zwart-wit foto’s van fotograaf Siebe Swart is nu voor het eerst te zien in Museum Panorama Mesdag in de tentoonstelling Time & Tide. De monumentale foto’s stralen een enorme weidsheid uit, waarin Swart de illusie creëert van oerlandschappen waar de tijd heeft stilgestaan, zonder menselijke activiteit.

Stormvloed, invallende duisternis of opkomende zon, mist en nevel: voor fotograaf Siebe Swart (1957) zijn dit dé ideale weersomstandigheden voor het maken van zijn panoramafoto's. Swart omschrijft zijn serie Time & Tide zelf als ‘een logboek over een persoonlijke ontdekkingsreis langs de Nederlandse kust’.

foto: © Siebe Swart - Uithuizerwad Kwelder Avond

Panoramisch
Swart kiest voor het maken van panoramische foto’s omdat hij de weidsheid van het landschap wil laten zien zoals hij die ter plekke ervaart. Als bezoeker treed je in de voetsporen van de fotograaf en kijk je over zijn schouder mee. We zien verstilde beelden: leeg, onaangetast land, met een bijna bovennatuurlijke allure.

Groot formaat
Elk panoramabeeld uit de serie is opgebouwd uit vele losse foto’s die tot een geheel gemonteerd zijn en één fascinerend nieuw beeld vormen. Zo kan Swart de gewenste verdeling tussen land, lucht en water bepalen en de stand van de horizon, de kijkrichting en de beeldhoek aanpassen.

foto: © Siebe Swart - Wagengat tijdens stormvloed, Wieringen, januari 2019

Markante plekken
Moddergat, Zuiderhoofd, Schelphoek of Noorderleeg: de meeste plekken waar Swart fotografeert hebben bijzondere namen. Het zijn markante plekken die zich bevinden aan de rafelranden van de Nederlandse kust, bij oude landaanwinningsgebieden, getijdenhavens of aan het wad. Een stippenkaart met deze locaties is onderdeel van de tentoonstelling, alsook een korte film van Siebe Swart, Time and Tide wait for no Man: dronebeelden nemen de bezoeker in vogelvlucht mee en geven een impressie van deze bijzondere locaties.

Kunst en natuur
De serie Time & Tide is van grote persoonlijke betekenis voor Swart. Kunst en natuur zijn in dit project onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuur inspireert kunst, terwijl kunst je met andere ogen naar een landschap laat kijken dat je denkt te kennen.  

foto: © Siebe Swart - Strand Noord, Bergen aan Zee, oktober 2017

Deze overtuiging delen Swart en Mesdag, oprichter en naamgever van Museum Panorama Mesdag. Mesdags negentiende-eeuwse Panorama werd een ode aan het Seinpostduin, een landschap in verdrukking dat beschermd moest worden. Net zoals Swarts fotoserie dwingt het tot nadenken over de gevolgen van ons eigen handelen. De beelden uit deze serie zijn voor Swart gekoppeld aan de dreigende zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering.

De tentoonstelling Time & Tide is te zien van 17 oktober 2021 tot en met 27 februari 2022 in Museum Panorama Mesdag.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: