Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sony World Photography Awards

De World Photography Awards (WPA) is een internationaal evenement waarbij de beste foto's van bekende én onbekende fotografen in elf categorieën bekroond worden met een Iris d'or. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 april 2008 te Cannes.

Een tentoonstelling van het werk van alle finalisten wordt van 21 tot en met 25 april gehouden in het Palais des Festivals in Cannes. Sony is mede organisator van dit evenement.

foto: © Fabiano Busdraghi, Italy, 2007 Sony World Photography Awards

Professionele fotografen en amateurs kunnen tussen 9 oktober 2007 en midden januari 2008 hun werk indienen in elf categorieën: abstract, reclame, architectuur, mode, muziek, natuur, naakt, portret, journalistiek, wetenschap en sport. Alle inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury afkomstig van de World Photographic Academy. De genomineerden worden in februari 2008 bekend gemaakt.

Met de jaarlijks terugkerende prijsuitreiking en het gala aan de Cote d’Azur moeten de World Photography Awards de grootste en belangrijkste prijzen in de fotografie worden.

In dit eerste jaar bestaat de World Photography Academy uit meer dan honderd van de meest gerespecteerde fotografen, critici, fotoredacteuren en andere toonaangevende mensen in de wereld van de fotografie - onder hen Phil Stern, Terry O’ Neil, Nigel Parry en Bob Willoughby. De leden van de Academy vormen de jury voor de prijstoekenning en de winnaars worden automatisch lid van de Academy.

foto: © Peter Zwitser, Netherlands, 2007 Sony World Photography Awards
foto: © Peter Zwitser, Netherlands, 2007 Sony World Photography Awards

De Academy staat onder leiding van een Honorary Board van elf leden, onder wie Tom Stoddart, Mary Ellen Mark, Martin Parr, Elliott Erwitt en Stephen Cohen. Zij moeten de hoogste fotografische normen propageren en de ijkpunten stellen voor de selecties.

"Het is een grote eer een rol te spelen bij de eerste Sony World Photography Awards. De prijzen zullen de beste foto's van over de hele wereld onder het voetlicht brengen en zijn ongetwijfeld een bron van inspiratie voor iedereen met een passie voor fotografie", aldus Tom Stoddart.

Alle ingediende foto’s worden beoordeeld door leden van de Academy. Zij nomineren in elk van de elf categorieën drie finalisten voor de Iris d’or. Bij deze prijs hoort de titel Sony World Photography Awards Photographer of the Year, een bedrag van 25.000 dollar en lidmaatschap van de World Photographic Academy voor de komende jaren. Daarnaast wordt het winnende beeld gepresenteerd op een speciale tentoonstelling en in een portfolio van 25 foto's op de World Photography Awards van 2009.

foto: © Daniel Bearham, UK, 2007 Sony World Photography Awards

Amateurfotografen van over de hele wereld kunnen hun foto's via de WPA- website inzenden voor de amateur-wedstrijd die tegelijk met de professionele wedstrijd wordt gehouden. Per categorie kunnen maximaal drie foto’s worden ingezonden. Doel van de site is het creëren van een online gemeenschap en sociaal netwerk van fotografen.

Kijk voor meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: