Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Ruth Orkin - Women

Ruth Orkin - Women

Ruth Orkins Women laat sensationele, uit het archief opgedoken, negatieven en dia's zien die een weinig bekende kant van Ruth Orkin onthullen: die van de gevoelige, geïnteresseerde, geestige chroniqueur van de vrouwenwereld van de jaren veertig en vijftig.

Orkin bedacht redactionele artikelen zoals de ironische reportage Who works harder? waarmee ze de levens van een carrièrevrouw en een huisvrouw vergeleek. Ze documenteerde de drukte in schoonheidssalons en op cocktailparty's, bij hondenshows en op Hollywood-filmsets.

foto: Ruth Orkin, El Al Airline Stewardess, Tel Aviv, Israel, 1951 - © Ruth Orkin Photo Archive / VG Bild-Kunst, Bonn

We zien Lauren Bacall, Jane Russell, Joan Taylor of Doris Day, maar ook serveersters, stewardessen en vrouwelijke soldaten, evenals groepen vriendinnen.

Wat naar voren komt is het beeld van vrouwen in beweging, vrouwen die de hen opgelegde conventies beginnen af te werpen en hun eigen weg gaan: zelfverzekerd, stijlvol, slim.

De Amerikaanse fotograaf, fotojournalist en filmmaker Ruth Orkin (1921–1985) groeide op in Hollywood als dochter van een stomme filmactrice. Ze was een van de eerste vrouwen die fotojournalistiek studeerde aan het Los Angeles City College.

foto: Ruth Orkin, Julie Adams, Los Angeles, 1952 - © Ruth Orkin Photo Archive / VG Bild-Kunst, Bonn

In 1943 verhuisde Orkin naar New York City, waar ze werkte als freelance fotojournalist. Haar foto's verschenen in The New York Times, LIFE, Look, Ladies’ Home Journal en andere publicaties.

Ruth Orkin is een legende op het gebied van de straatfotografie; haar sfeerfoto's gemaakt in steden als Florence, New York en Londen bepalen vandaag de dag nog steeds het beeld van deze metropolen. Maar Orkins specialiteit omvatte niet alleen het stedelijke, maar ook het persoonlijke.

Ter gelegenheid van wat haar 100ste verjaardag zou zijn geweest in 2021, werden tentoonstellingen gehouden in heel Europa en Noord-Amerika, en publiceerde Hatje Cantz A Photo Spirit gewijd aan haar leven en baanbrekende werk, met een even uitgebreid en fascinerend overzicht van het oeuvre van deze uitzonderlijke kunstenares.

foto: Ruth Orkin, Two Women Under Dryer, from the series Beauty Parlour, New York, 1949 - © Ruth Orkin Photo Archive / VG Bild-Kunst, Bonn

Tentoonstellingen: f3 – freiraum für fotografie, Berlijn 8 december 2023 – 18 februari 2024, en Gallery of Fine Arts, Ostrava, 5 maart tot 12 mei 2024.

Ruth Orkin - Women, edited Nadine Barth, Katharina Mouratidi
Pagina's: 144
Prijs: € 43,99
Uitgever: Hatje Cantz

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: