Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Mooie fotografie bij Huis Marseille

foto: © Lionel Wendt. Private collection, courtesy Jhaveri Contemporary (London/Mumbai)
foto: © Lionel Wendt. Private collection, courtesy Jhaveri Contemporary (London/Mumbai)

Vanaf 10 juni toont Huis Marseille gelijktijdig met Juul Kraijer / Chimaera - een fotoserie waarin het menselijk lichaam centraal staat - nog twee andere tentoonstellingen: Revealing Reality / Andres Serrano, een retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano (1950), en Lionel Wendt / Ceylon, met herontdekt werk van de Ceylonese avant-garde fotograaf en kunstenaar Lionel Wendt(1940-1944).

foto: © Juul Kraijer - Untitled (L.P.#7), 2014-2015
foto: © Juul Kraijer - Untitled (L.P.#7), 2014-2015

De voorstellingen van beeldend kunstenaar Juul Kraijer (1970) onttrekken zich aan traditionele iconografieën: de foto’s in de tentoonstelling Chimaera maken het onwaarschijnlijke waar. Aan de basis van de raadselachtige figuren in Kraijers nieuwste fotoseries staat een menselijk lichaam, maar die vorm wordt door haar getoond op een manier die zich aan elke classificatie onttrekt. De ultieme beheersing van het lichaam speelt in Chimaera een beslissende rol. 

Dit keer speelt het lichaam van de modellen voor muze van de fotografe – en niet hun gezicht of persoonlijkheid – want dit lichaam kan worden bespeeld als een instrument. Zo breidt Juul Kraijer in deze nieuwe tentoonstelling haar artistieke onderzoek uit naar het anatomisch universum dat zich uitstrekt tot onder de huid van haar modellen. Het slangenmens Lise Pauton en de butoh-danseres Camille Mutel transformeren tot enigmatische vormen die net zo goed dierlijk of plantaardig zouden kunnen zijn en waarin de oneindige mogelijkheden van het bestaan resoneren.

foto: © Juul Kraijer - Untitled (L.P.+C.M.#1), 2014-2015
foto: © Juul Kraijer - Untitled (L.P.+C.M.#1), 2014-2015

Nadat de fotografie van de Ceylonees Lionel Wendt (1900–1944) na een periode in de vergetelheid is geraakt, is deze wereldwijd (her)ontdekt als een bijzondere, individuele beoefenaar van experimentele technieken en moderne composities. Wendts onderwerpkeuze was eclectisch: van sensuele en homo-erotische portretten tot tropische beelden van Ceylon (het huidige Sri Lanka), van picturalistische taferelen tot composities waarvoor hij modernistische stijlmiddelen en experimentele technieken gebruikte. 

foto: © Lionel Wendt. Private collection, courtesy Jhaveri
foto: © Lionel Wendt. Private collection, courtesy Jhaveri
Contemporary (London/Mumbai)

Na Wendts vroegtijdige dood in 1944 werden zijn negatieven vernietigd, maar zijn nagelaten oeuvre leeft voort. Dat bestaat uit een verzameling prachtige experimentele drukken, waarvan een aantal zich bevindt in toonaangevende collecties zoals Tate Modern in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Van Wendt is dit jaar onder meer werk te zien op Documenta 14 in Athene en van 10 juni t/m 3 september 2017 in een groot retrospectief in Huis Marseille, dat het fascinerende oeuvre van deze fotograaf in al zijn facetten zal belichten.

Het oeuvre van de toonaangevende kunstenaar Andres Serrano (New York, 1950) fascineert en provoceert. In schaal, compositie en onderwerpskeuze vertonen Serrano’s werken veel gelijkenis met het werk van oude meesters. In tegenstelling tot de verbeelding op deze oude schilderijen confronteert Serrano’s werk ons echter rechtstreeks met de realiteit van vandaag de dag. Andres Serrano heeft een diepe belangstelling voor de condition humaine, die hij fotografeert op een manier die zowel ontroerend als ontregelend is, maar geen oordeel velt. 

foto: © Andres Serrano - Steve-o & "Genocyde" (Residents of New York), 2014

Revealing Reality is de eerste grote tentoonstelling van het werk van Andres Serrano in Nederland in twintig jaar. De tentoonstelling combineert vroege abstracte werken uit de serie Bodily Fluids met werken uit Serrano’s nieuwste series Torture en Denizens of Brussels. Vooral in zijn portretten ziet men Serrano’s meesterhand. In de thema’s van zijn omvangrijke oeuvre maakt hij de realiteit van het menselijk bestaan zichtbaar. Hij volgt dat bestaan van de goot tot aan de hemel.

Meer informatie is te vinden bij Huis Marseille.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: