Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Lomo, de ontkenning van de fotografie

Het andere fotograferen. Zonder ccd, zonder batterijen, soms zelfs zonder lens. En vaak ook zonder kwaliteit. Lomografie heeft wel een hoge funfactor. Het is ongrijpbaar en het blijft trekken.

lomo camera

Lomo is de naam van een Russische camerafabriek. Ze maakten – onder meer - een zeer compact kleinbeeldcameraatje dat zo in je zak meekon. Afgeleid van een Japanse compactcamera, maar zoals de meeste Russische camera-imitaties, minder verfijnd, en door de gebrekkige afwerking vaak ook minder betrouwbaar.

Het cameraatje trok eind vorige eeuw de aandacht van Weense studenten, die er zo ongeveer alles wat los en vast zat mee gingen fotograferen. De dingetje, de Lmo LC-A, was goedkoop. De studenten stopten er de goedkoopste filmpjes in die ze konden vinden. Liefst overjarig, waar al een lekkere kleurverschuiving in zat. En ontwikkelen en afdrukken ging bij de goedkoopste drogist, het kleinste formaat en op het goedkoopste papier.

Juist door consequent vast te houden aan goedkoop en laagwaardig, was het deze vorm van fotografie dan ook een non-conformistisch tegenwicht voor de reguliere fotografie van de middelbare mannen met de volle fototassen. Er ontstond een geuzennaam: Lomografie. Met als motto: Don’t think, just shoot.

Lomographic Society

Inmiddels is het een mondiaal fenomeen geworden. Op www.lomography.com maak je nader kennis met de community. Lomografen aller landen publiceren er hun albums. En er is inmiddels een uitgebreid pakket aan producten te koop. Niet alleen meer Russisch spul, overal waar maffe fotodingen gemaakt worden weten de lomografen hun contacten te leggen.

lomo camera

Prachtige Chinese tweeoogreflexcamera’s bijvoorbeeld, en originele Russiche spionagecamera’s uit koude oorlog. Russische leica-imitaties, nieuw of opgelapt (refurbished) en hele serieuze panoramacamera’s kom je er tegen. Verder interessante gaatjescamera’s, actiecameraatjes (meerdere opnamen in één beeld), fisheyecamera’s en lenzen.

En wat te denken van de fisheye-cutter, een snijapparaatje voor je ronde fisheye-foto’s (waar ze overigens weer een fotolijstje voor hebben). Of het zuignapstatief. En de single use camera met zwartwitfilm. Slimme dingen, rare dingen.

Alles is online te bestellen. De prijzen liggen aan de hoge kant. Sommige, zoals die van de plastic Russische tweeoogreflex Lubitel, kúnnen echt niet. Ook de Holga, een plastic 6x6 cm camera (voor de grote 120 rolfilm), is er erg prijzig.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: