Je hebt een leuk bedrijf of bent bezig dit op te starten. Hoe maak je nu, behalve met een goedwerkende website, een mooie visuele presentatie van je bedrijf?
Wat kan foto voor je betekenen?
Foto’s zijn leuk. Mensen zijn dol op beelden. De meeste van ons hebben ook zelf een fantasie die goed genoeg is om een beeld bij een beschrijving te vormen, maar om die fantasie is het jou als bedrijf niet te doen. Jij wilt laten zien wat je in huis hebt en foto’s liegen niet. Ja, beeldbewerking is een optie. Maar is dat verstandig?
Het werkt voor de hamburgers van McDonalds: op foto’s zien ze eruit als sappige meesterwerkjes, maar in de praktijk zijn het vaak kleffe gevalletjes. Fotografie biedt visuele ondersteuning. Bied je een product online aan, dan kan je er gif op innemen dat niemand het aan zal schaffen als er geen foto’s van te vinden zijn. Zo werkt het nu eenmaal.
Wat voegt video toe?
Video is foto, maar dan bewegend: dubbel zo leuk, maar ook dubbel zo handig. Stel dat je bijvoorbeeld een visuele gebruikshandleiding wilt maken: je kunt dan kiezen voor een reeks losse foto’s die het resultaat van elke handeling weergeven, maar nog veel handiger is het om de handeling zelf met behulp van een video in beeld te brengen. Video heeft ook entertainende meerwaarde. Zeker als je er muziek onder zet. Er zijn vele manieren hoe je effectief een bedrijfsfilm maakt.
Zo bind je klanten
Stel: je hebt een fantastisch evenement georganiseerd. Als het voorbij is, is het voorbij. Maar niet als je een aftermovie laat maken. Met behulp van een aftermovie geef je je bezoekers iets om met elkaar te delen: een herinnering aan het evenement, die ook met thuisblijvers gedeeld kan worden.
Een aftermovie belicht de beste, fraaiste kanten van het evenement en maakt thuisblijvers warm voor de volgende editie. Zo vergroot je heel effectief je klantenkring.
Zelfs de rauwe kanten kunnen mooi zijn
Stel: je evenement loopt in het water. Letterlijk. Alles gaat de mist in. Ook dan is het aan te raden gewoon een aftermovie te maken. Waarom? Het helpt jou en je klanten dichter tot elkaar te groeien. ‘Dit was onze beleving’ en ‘volgende keer beter’. Er zijn altijd bijzondere momenten. Momenten die niet mooi zijn, kunnen altijd nog fraai in beeld worden gebracht.
Zelf achter de camera plaatsnemen?
Waarom niet? Misschien ben je heel succesvol, misschien ook niet. Er is niemand die je vertelt wat je wel of niet mag en kúnt doen. Aan zelf filmen zijn echter wel een aantal risico’s verbonden: voor je het weet ben je veel geld kwijt en een frustratievolle ervaring rijker voor een eindproduct dat eigenlijk de moeite niet waard is.
Goedkoop is in dit geval helaas vaak duurkoop. Zelfs al ben je een filmwonder op amateurniveau, ook dan bespaar je jezelf heel veel tijd door het project uit handen te geven. Professionals zullen doorgaan tot alles geheel naar wens is.
Waar moet je op letten bij een bedrijfsfilm?
Je verhaal moet authentiek zijn. Je wilt iets laten zien van je bedrijf, maar vergeet vooral niet dit ook te doen in een tone of voice die bij je bedrijf past. Bij een kinderdagverblijf hoort een heel andere tone of voice dan bij een advocatenkantoor.
Er is niet één succesformule die op elk bedrijf kan worden toegepast en was die formule er wel, ook dan is die formule verre van ideaal omdat alles op elkaar zal lijken en de kijker verveeld zal raken door het grote aanbod eenheidsworst.
Storytelling is goud
Hou het niet algemeen, maar maak het persoonlijk: vertel jouw verhaal! Of je nu in één lijn bent doorgeschoten naar de top of dat het een proces was van vallen en opstaan: je kijker stelt het op prijs als je jezelf blootgeeft en een blik achter de schermen laat zien. Dit kan ook heel professioneel in beeld worden gebracht. ‘Rommelig’ kan ook ‘netjes’ zijn.