Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid

Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid
foto: © Hedayat Amid - Tahmina

Dit najaar toont Museum Vlaardingen een selectie van de foto’s van de Afghaanse persfotograaf Hedayat Amid. De tentoonstelling Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid toont indringende foto's uit een land dat al veertig jaar oorlog en terreur kent.

Hedayat Amid (Kabul 1990) moet op 15 augustus 2021 zijn thuisland verlaten, als gevolg van de machtsovername door de Taliban. Hij belandt uiteindelijk in Vlaardingen.

In de periode voor zijn gedwongen vlucht legt Hedayat het dagelijks leven in Kabul vast. Het leven dat, ondanks de verschrikkingen van meer dan vier decennia oorlog en terreur, zo goed en zo kwaad als mogelijk doorging. Zijn foto’s vertellen de verhalen achter de statistieken en korte nieuwsberichten die in de Westerse media over Afghanistan verschijnen.

foto: © Hedayat Amid - Internally displaced girl

De impressieve foto’s tonen hoe vasthoudend en opgewekt de inwoners van Afghanistan zijn, vechtend om te overleven en verlangend naar een mooie toekomst. Ze laten zien hoe kinderen op de resten van de oorlog dansen en spelen en hoe vrouwen en meisjes een actieve rol in de samenleving innemen.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden...

Maar Hedayat toont ook de kwetsbaarheid van deze samenleving, waarin terreur, geweld en uitsluiting altijd op de loer liggen. Sinds de Taliban weer aan de macht zijn, is het beleid steeds wreder geworden, met name tegen vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. De hoop en aspiraties van vele duizenden jonge Afghanen hebben plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid.

De indrukwekkende foto’s van Hedayat dragen bij aan het vergroten van de kennis over Afghanistan en zorgen er hopelijk voor dat het Westen Afghanistan niet vergeet.

foto: © Hedayat Amid - Livestock seller

Hedayat Amid werkte voor verschillende nationale en internationale persbureaus, waaronder het European Pressphoto Agency. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in The Washington Post, New York Times en The Guardian. Hij heeft internationale prijzen gewonnen en werd geselecteerd voor de Time Magazine top 100 foto's van 2015.

Hedayat is inmiddels als fotograaf werkzaam voor NRC Handelsblad. Kijk voor een impressie van zijn Afghaanse én Nederlandse werk op zijn Instagramaccount @hedayat_amid.

Hope & Fear. Afghanistan door de lens van Hedayat Amid
15 september 2023 t/m 14 januari 2024
Lees meer over deze tentoonstelling bij Museum Vlaardingen

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: