Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Afghanistan. Steve McCurry

foto: © Steve McCurry - Afghanistan
foto: © Steve McCurry - Afghanistan

Het definitieve retrospectief van Steve McCurry's werk in Afghanistan. Gemarkeerd door foto's van etnische en religieuze stammen. Khurasan, zoals de Afghanen hun land de afgelopen twee millennia hebben genoemd, kende maar een paar uur politieke eenheid. McCurry heeft meer dan 140 aangrijpende beelden van bijna vier decennia Afghaanse reizen gebundeld, waarin een schijnbaar verschrikkelijk, maar toch bijzonder mooi land is afgebeeld met ontwapenende mensen.

Afghanistan wordt al lang beheerst door tribale rivaliteiten, koloniale oorlogen en geo-politiek conflict. De Afghanen hebben hun bergen "het land van rebellie" genoemd. De genen van de indringers - Perzen, Arabieren, Mogolen, Sikhs, Britten, Russen - zijn vermengd met die van de oorspronkelijke bewoners van Afghanistan.

foto: © Steve McCurry - Afghanistan
foto: © Steve McCurry - Afghanistan

Uit de geweldadige chaos in Afghanistan zijn de meest adembenemende beelden geboren. Al bijna vier decennia reist McCurry regelmatig naar het land en documenteert er de bevolking op een zeldzame en opvallende manier. Zijn meest iconische portret Afghan Girl (1984) heeft de omslag van vele tijdschriften over de hele wereld gesierd. Zoals zoveel van McCurry's werk heeft het een tijdloze, schilderachtige kwaliteit, volledig in strijd met de onrustige regio waarin het werd gefotografeerd.

“They are a proud people, eyes leveled straight, in contempt as much as in curiosity: these are the faces, both male and female, that peer so defiantly from Steve’s magnificent photographs.”
— William Dalrymple

McCurry is altijd blootgesteld aan gevaren die soms onvermijdelijk zijn in het leven van fotografen. Hij waagde zich vaak achter de lijnen, meestal met groot risico. Op zijn eerste reis naar Afghanistan in 1979 trok hij Afghaanse kleding aan om over de grens van Pakistan gesmokkeld te kunnen worden. 

foto: © Steve McCurry - Afghanistan
‍foto: © Steve McCurry - Afghanistan

Die reis naar het verraderlijke, onvoorspelbare landschap, dat op verschillende momenten door de Mujahideen, de Russen en de Taliban bestuurd werd, was er een die McCurry vele malen zou maken. Veel andere fotografen volgden in zijn voetsporen, maar niemand kwam terug met zo'n onberispelijk portfolio.

Afghanistan - Steve McCurry
Pagina's: 256
Prijs: € 59,00
Uitgever: Taschen
ISBN: 9783836569361

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: