Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Mapplethorpe – Look at the pictures

Mapplethorpe – Look at the pictures

Kunsthal Rotterdam presenteert vanaf 22 april een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Robert Mapplethorpe. Ter gelegenheid hiervan zendt Het Uur van de Wolf op 27 april de documentaire Mapplethorpe – Look at the pictures uit.

Het enige dat nog extravaganter is dan de foto’s van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd om beroemd te worden en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto’s die hij ervan maakte. In de documentaire Mapplethorpe - Look at the pictures is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom Mapplethorpe dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen.

foto: © Robert Mapplethorpe Foundation - Princess Gloria Von Turn und Taxi
foto: © Robert Mapplethorpe Foundation - Princess Gloria Von Turn und Taxi

Mapplethorpe is beroemd geworden door zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen. Zijn foto’s zijn vaak in zwart-wit en daarmee hooglijk gestileerd. De titel van de film is niet alleen een oproep om naar Mapplethorpe’s foto te kijken, maar ook een uitspraak van een onthutste homofobe senator die in 1989 een tentoonstelling van de fotograaf wilde sluiten. “Ik begrijp niet dat dit schokkend zou zijn”, aldus Mapplethorpe, “ik vind seks niet iets vies”. Een van zijn beroemdste foto’s, ‘Man in polyester suit’ werd tijdens de expositie voor 2500 dollar verkocht. In 2015 bracht hij op een veiling 390.000 dollar op.

Regisseurs Fenton Bailey en Randy Barbato hebben talloze vrienden, collega’s, buren en geliefden van Mapplethorpe geïnterviewd. Zij worden in kleur vastgelegd met een Hasselblad: de karakteristieke camera waarmee Mapplethorpe zijn zwart-witfoto’s maakte.

foto: © Robert Mapplethorpe Foundation - Ken Tyler
foto: © Robert Mapplethorpe Foundation - Ken Tyler

De film geeft een prachtige inkijk in de New Yorkse kunstenaarsscene in de jaren 70 en 80, waar onder anderen Patti Smith, Andy Warhol en Fran Lebowitz zich in begaven. 

Bijzonder is ook dat Mapplethorpe zelf te horen is in diverse oude geluidsopnames, waarin hij zonder omhaal van waarden uitgebreid vertelt over zijn leven, zijn minnaars en zijn verlangen naar roem. Vlak voor zijn dood in 1989 stelde hij zelf zijn biografe aan. “Je moet haar alles vertellen”, was zijn laatste verzoek aan een vriend. “Hou mijn herinnering levend".

Mapplethorpe – Look at the pictures werd geselecteerd voor IDFA 2016. De documentaire werd eerder uitgezonden door de NTR op 1 december 2016.

Van 22 april tot 27 augustus 2017 presenteert Kunsthal Rotterdam een groot retrospectief over het leven en werk van Robert Mapplethorpe.

Regisseurs: Fenton Bailey & Randy Barbato
Producent: Film Manufacturers Inc.

 
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: