Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Epson V750 Pro still going strong

Stel: je hebt veel dia’s te scannen, zit niet om overbodig werk verlegen en wilt ook nog eens kwaliteit. Dan is Epsons V750 Pro een interessante optie.

Hij is er al even, de Epson V750 Pro scanner. Nog steeds een machtig werkpaard, geschikt voor grote formaten en grote aantallen. Je kunt er twaalf ingeraamde kleinbeelddia’s tegelijk mee scannen, of vier negatiefstroken van zes kleinbeeldopnamen.

Epson V750 Pro

Of stroken van driemaal 6x6 of tweemaal 6x9. Of twee 4x 5 inch dia’s/negatieven. Verder is het natuurlijk ook een gewone A4 scanner voor niet transparantie objecten.

Bijzonder is dat hij met twee optische systemen is uitgerust: één voor de niet transparante objecten (de resolutie is dan 4800 dpi) en één voor films/negatieven (6400 dpi).

Voor de V750 Pro geeft Epson een maximale densiteit van 4.0 op, en dat moet een contrastomvang opleveren die moderne dia- en negatieffilms probleemloos aankan, laat staan oudere.

Vergelijking

Vlakbedscanners werden – en worden – inferieur gezien ten opzichte van gespecialiseerde filmscanners. Maar de V750 Pro scoort zeer hoog in reviews. Nikons Coolscan 9000 doet het vaak nog een tikje beter, maar die gaat eruit of is inmiddels al niet meer leverbaar. Een veel duurder apparaat overigens.

Bijzonder is dat er een Fluid Mount accessoire leverbaar is

Bij de verschillen gaat het om microdetails die er in normale presentaties niet uitkomen. Applaus dus voor Epsons werkpaard.

Silverfast

Erg belangrijk is ook de uitstekende eliminatie van krassen en stof. De scanner gebruikt daarvoor Digitale ICE en corrigeert niet op basis van het beeld, maar ontdekt waar de ongerechtigheden fysiek zitten en gaat daar corrigeren. De meegeleverde Epson Scan software is prima in staat om snel goede scans te maken, en biedt diverse gebruikersniveaus, van volautomatisch tot professioneel.

In de laatste stand kunt je op basis van een prescan allerlei correcties uitvoeren om je scan te optimaliseren. Wil je nóg meer grip op het eindresultaat, gebruik dan de meegeleverde Silverfast scansoftware (volwaardige versie, geen SE). Epson levert ook testmateriaal en software mee om de scanner te kalibreren.

Kun je er twaalf per keer verwerken, zoals met de V750 Pro, dan geeft dat veel gebruikscomfort

Bijzonder is dat er een Fluid Mount accessoire leverbaar is, waarmee je dia’s en negatieven perfect vlak kunt scannen met behulp een transparante scan vloeistof, net zoals dat in de professionele lithografie gebeurt. Je kunt er een iets hogere scherpte mee bereiken, maar het vereist wel zeer precies werk.

Gemak

De meeste vlakbedscanners met dia/negatiefoptie kunnen maar zo’n vier kleinbeelddia’s per keer scannen. Dat betekent je dat steeds terug moet naar je scanner. Kun je er twaalf per keer verwerken, zoals met de V750 Pro, dan geeft dat veel gebruikscomfort. Belangrijk, zeker als je nog een paar duizend dia’s te scannen hebt.

Dat gaat sowieso tijd kosten, want reken voor het scannen van één dia (inclusief Digital Ice stofverwijdering) op een hoge resolutie van 2400 dpi een minuutje of drie.

De besturingssoftware herkent de afzonderlijke dia’s automatisch en je kunt namen en volgnummer opgeven, zodat je de gescande opnamen in je eigen ordeningssysteem kunt inpassen. Voor oude, verkleurde dia’s kun je een vakje voor kleurherstel aanklikken, en dat geeft volautomatisch goede resultaten.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: