Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Een icoon in de analoge meetzoeker fotografie: de Leica M6

Leica M6. De terugkeer van een icoon in analoge meetzoeker fotografie

Leica M6. De terugkeer van een icoon in analoge meetzoeker fotografie

Van alle Leica meetzoeker camera’s neemt de Leica M6 in de wereld van analoge fotografie een speciale plaats in. Van 1984 tot 2002 vervaardigde Leica bijna 175.000 exemplaren van de M6 met de hand. Deze camera’s dienden als instrument voor de beste fotografen om hun kijk op de wereld vast te leggen. Dit leidde tot veel foto’s die vandaag de dag nog grote historische waarde hebben.

Met de nieuwe editie van deze legendarische meetzoeker camera voldoet Leica aan de wens van jonge fotografen die willen ervaren hoe het is om actief deel te nemen aan het fotografische creatieve proces. Vandaag de dag is de Leica M6 nog steeds het perfecte gereedschap om te focussen op de essentie van het fotograferen.

foto: © John Sypal - Tokyo, september 2022

Stefan Daniel, Executive Vice President Technology and Operations, legt uit: “De Leica M6 is een mijlpaal in de geschiedenis van Leica Camera AG. Sinds 1984 zijn er talloze iconische foto’s mee gemaakt. De Leica M6 was achttien jaar lang in productie en is nog steeds een fascinerende camera met een extreem hoge gebruikswaarde. Bewuste analoge fotografie als tegenpool van de vloedgolf aan digitale beelden, geniet een steeds grotere populariteit. Het is daarom logisch om de Leica M6 opnieuw in productie te nemen, als een van de populairste vertegenwoordigers van dit cameratype."

Bewuste analoge fotografie als tegenpool van de vloedgolf aan digitale beelden, geniet een steeds grotere populariteit...

Deze nieuwe Leica M6 is gebaseerd op een moderne versie van de Leica M meetzoeker met een 0.72x vergroting. Daarnaast beschikken alle optische oppervlakken nu over een coating waardoor deze minder gevoelig zijn voor strooilicht. De lichtmeter in de nieuwe Leica M6 toont nu de correcte belichting met een rode stip, als toevoeging op de twee rode pijlen die oorspronkelijk gebruikt zijn. Daarnaast beschikt de camera nu over een batterij-indicator.

foto: © Paul Hepper 2022

De bovenplaat is ook opnieuw ontworpen. Die van de originele Leica M6 was gemaakt van gegoten zink. De nieuwe Leica M6 beschikt over een bovenplaat die gefreesd is uit massief messing en voorzien is van een slijtvaste zwarte lak.

De belichtingsmeter in de M6 meet het licht via een verlicht gedeelte op de mechanisch bediende doeksluiter.

Net als de originele Leica M6 uit 1984, beschikt deze nieuwe editie over het rode Leitz logo. Een logo dat geschiedenis heeft geschreven, want het is de naam van de visionaire ondernemer Ernst Leitz die niet alleen het lot van Leica bepaalde, maar dat van een hele markt toen hij in 1869 het merk Leitz oprichtte. De moedige beslissing in 1924 om 's werelds eerste 35-mm camera te produceren zorgde voor een revolutie in de fotografie en maakte het mogelijk om de afgelopen honderd jaar vast te leggen in foto’s.

foto: © Paul Hepper 2022

De M6 blijft zichzelf trouw en bewaart alle andere karaktereigenschappen zoals de schuine terugspoelhendel voor de film. De recente innovaties, zoals de geoptimaliseerde meetzoeker, zorgen echter voor nog meer functionaliteit. Of het nu gaat om de historische- of de nieuwe M6, de camera concentreert zich op de essentie van de fotografie.

De Leica camera is handgemaakt in Duitsland en is een extreem betrouwbare metgezel voor iedereen die het blijvende en het beschouwende karakter van analoge fotografie waardeert.

Prijs en beschikbaarheid

De Leica M6 zal vanaf 3 november verkrijgbaar zijn voor een adviesverkoopprijs van € 5.050,00 inclusief btw.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: