Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De tien leukste fotografie apps voor je smartphone

De tien leukste fotografie apps voor je smartphone

Het gebruik van fotografie apps op je smartphone biedt verschillende voordelen. Niet alleen zijn deze apps draagbaar, omdat je geen extra camera-apparatuur hoeft mee te nemen, het betekent ook dat je op elk moment de mogelijkheid hebt om een foto te maken en direct te bewerken. Veel fotografie apps leveren geavanceerde bewerkingsfuncties, die voorheen alleen beschikbaar waren op professionele software voor computers.

Ook bieden sommige apps educatieve hulpmiddelen en tutorials, wat bijzonder nuttig kan zijn voor beginnende fotografen die hun vaardigheden willen verbeteren. De mogelijkheid om foto's direct te delen via sociale media of cloudopslag is een andere belangrijke troef.

Met de voortdurende verbeteringen in smartphonecamera-technologie, bieden deze apps steeds meer functies en mogelijkheden die dicht in de buurt komen van traditionele camera's, waardoor ze een steeds aantrekkelijker optie worden voor zowel amateur- als professionele fotografen.

Er bestaan verschillende interessante en populaire (gratis) fotografie-apps die zich richten op verschillende aspecten van fotografie, van fotograferen tot bewerken. Lees hier welke 10 apps populair zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

1. Adobe Lightroom Mobile

Deze app is beschikbaar voor zowel iOS als Android en is een favoriet onder professionals en liefhebbers vanwege de geavanceerde bewerkingsmogelijkheden. Het is gratis te downloaden met optionele in-app-aankopen voor meer functies.

Adobe Lightroom Mobile biedt een breed scala aan tools voor het bewerken en organiseren van foto's op smartphones en tablets. Het is ontworpen door Adobe Systems en biedt veel van dezelfde functies als de desktopversie van Lightroom.

Enkele belangrijke kenmerken en mogelijkheden:

Lightroom Mobile biedt bewerkingsopties, waaronder belichtingsaanpassing, contrast, kleurcorrectie, witbalans, en veel meer. Gebruikers kunnen gedetailleerde aanpassingen maken aan hun foto's om professionele resultaten te bereiken.
De app ondersteunt het bewerken van RAW-bestanden, wat betekent dat gebruikers foto's kunnen bewerken met de hoogste kwaliteit en meer controle hebben over de bewerkingen.
Lightroom Mobile biedt een reeks vooraf ingestelde filters en gebruikers kunnen ook hun eigen presets maken en opslaan, wat het bewerkingsproces versnelt en vergemakkelijkt.
Gebruikers kunnen hun foto's en bewerkingen synchroniseren met andere apparaten via Adobe Creative Cloud. Dit maakt het gemakkelijk om te schakelen tussen werken op een mobiel apparaat en een desktop.
De app biedt ook tools voor het organiseren van foto's, waaronder het vermogen om foto's te labelen, te beoordelen en te sorteren, wat helpt bij het beheren van grote foto-collecties.
Ondanks de geavanceerde functies, is Lightroom Mobile relatief eenvoudig te gebruiken, met een intuïtieve interface die geschikt is voor zowel beginners als ervaren gebruikers.
Gebruikers kunnen hun bewerkte foto's gemakkelijk delen op sociale media of exporteren in verschillende formaten en resoluties.
Adobe biedt ook educatieve inhoud en tutorials binnen de app, wat handig is voor gebruikers die hun fotografie- en bewerkingsvaardigheden willen verbeteren.

2. Snapseed

Een veelzijdige app met een reeks bewerkingstools die vergelijkbaar zijn met desktopsoftware. Het is gebruiksvriendelijk voor beginners, maar heeft ook functies die professionele fotografen aanspreken. Snapseed is gratis beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en verbeteringen.

Snapseed

Enkele van de belangrijkste kenmerken en mogelijkheden:

• De app is ontworpen om gemakkelijk toegankelijk te zijn, zelfs voor beginners in de fotografie.
De app biedt een uitgebreide reeks bewerkingsopties, waaronder basisaanpassingen zoals helderheid, contrast, verzadiging, en kleurtemperatuur.
Een van de opvallende kenmerken van Snapseed is de mogelijkheid om selectieve aanpassingen te maken. Gebruikers kunnen specifieke gebieden van een foto selecteren en alleen die gebieden bewerken.
Snapseed kan RAW-bestanden openen en bewerken, wat een groot voordeel is voor professionele fotografen die de voorkeur geven aan het werken met hoge kwaliteit beeldmateriaal.
De app biedt een scala aan creatieve filters en effecten, waaronder Grunge, Vintage, Black & White, en HDR-look.
Met de healing tool kunnen gebruikers ongewenste objecten of vlekken uit hun foto's verwijderen.
Snapseed biedt ook tools voor het corrigeren van perspectiefvervormingen in foto's.
Er zijn specifieke tools voor het retoucheren van portretten, inclusief opties voor het verbeteren van huidtinten en het accentueren van ogen.
De app heeft een functie voor dubbele belichting, waarmee gebruikers creatieve composities kunnen maken door twee foto's over elkaar te leggen.
Bewerkte foto's kun je gemakkelijk opslaan en delen op sociale media en andere platforms.

3. Pixlr

Pixlr staat bekend om zijn veelzijdigheid en is geschikt voor zowel serieuze fotografen als voor degenen die plezier willen hebben met hun bewerkingen. Het bevat functies zoals tekstoverlays, het verwijderen van vlekken en dubbele belichtingseffecten. De app is gratis voor Android- en iOS-gebruikers.

Pixlr

Voordelen:

• Pixlr biedt een uitgebreide verzameling bewerkingstools, inclusief opties voor het bijsnijden, vergroten of verkleinen en roteren van afbeeldingen. Het biedt ook geavanceerde tools zoals kleuraanpassingen, verscherping en vervaging.
• Net als geavanceerde fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop, ondersteunt Pixlr op lagen gebaseerde bewerking, waardoor gebruikers complexe composities kunnen maken door meerdere lagen afbeeldingen en teksten te stapelen en te manipuleren.
• De app wordt geleverd met een verscheidenheid aan vooraf ingestelde filters en effecten die op foto's kunnen worden toegepast voor snelle en creatieve verbeteringen.
• Gebruikers kunnen tekst en verschillende sticker-overlays aan hun afbeeldingen toevoegen, met een reeks lettertypen en stijlen beschikbaar voor het creëren van unieke ontwerpen.
• Pixlr biedt functies voor het maken van fotocollages met aanpasbare lay-outs, achtergronden en spatiëringsopties.
• De app bevat retoucheerhulpmiddelen voor het verwijderen van vlekken, rode ogen en het witter maken van tanden in portretfoto's.
• Voor degenen die graag tekenen of aangepaste afbeeldingen aan hun foto's toevoegen, biedt Pixlr een reeks tekenhulpmiddelen met verschillende penseelstijlen en kleuren.
• Zodra het bewerken is voltooid, kunnen gebruikers hun creaties eenvoudig delen via sociale media of ze in verschillende bestandsformaten op hun apparaat opslaan.
• Pixlr staat bekend om zijn intuïtieve interface, waardoor beginners gemakkelijk kunnen navigeren terwijl het toch krachtige tools biedt voor meer ervaren gebruikers.

Over het algemeen wordt Pixlr beschouwd als een uitgebreid en toegankelijk hulpmiddel voor fotobewerking, geschikt voor snelle bewerkingen en voor meer betrokken creatieve projecten. De veelzijdigheid en het gebruiksgemak maken het een populaire keuze onder een breed scala aan gebruikers.

4. VSCO

VSCO is populair vanwege zijn voorinstellingen en creatieve tools en is ideaal voor het verbeteren van foto's en het nabootsen van analoge filmeffecten. Het heeft een gratis versie en een betaald geavanceerd lidmaatschap voor iOS en Android.

Het staat bekend om zijn stijlvolle bewerkingsmogelijkheden en een breed scala aan filters, geïnspireerd op klassieke en moderne filmbestanden.

VSCO

Enkele van de belangrijkste kenmerken:

VSCO staat bekend om zijn hoogwaardige filters die het uiterlijk van professionele filmfotografie nabootsen. Deze filters kunnen een unieke esthetiek aan foto's toevoegen, variërend van vintage tot moderne stijlen.
Naast filters biedt VSCO een reeks bewerkingshulpmiddelen waarmee gebruikers aspecten van hun foto's kunnen verfijnen, zoals contrast, verzadiging, belichting en huidtinten.
De app ondersteunt het bewerken van RAW-bestanden en biedt meer controle en kwaliteit voor professionele fotografen die de voorkeur geven aan fotograferen in dit formaat.
VSCO bevat ook videobewerkingsfuncties, waardoor gebruikers filters en aanpassingen op hun videoclips kunnen toepassen.
• Gebruikers kunnen lid worden van de VSCO-gemeenschap, een platform binnen de app waar fotografen hun werk kunnen delen, inhoud van andere gebruikers kunnen ontdekken en kunnen deelnemen aan foto-uitdagingen.
VSCO biedt een dagboekfunctie voor het maken van fotoverhalen of redactionele inhoud, waardoor gebruikers afbeeldingen en tekst kunnen combineren in een creatieve lay-out.
Bewerkte foto's kun je rechtstreeks delen op verschillende sociale mediaplatforms, waaronder Instagram, Facebook en Twitter.

Hoewel VSCO een reeks gratis functies biedt, heeft het ook een lidmaatschapsabonnement dat extra presets, geavanceerde bewerkingstools en educatieve inhoud ontgrendelt.

VSCO is vooral populair onder jonge fotografen en gebruikers van sociale media die de eenvoudige maar krachtige bewerkingstools en de artistieke, vaak filmachtige kwaliteit van de filters waarderen. De gebruiksvriendelijke interface maakt het toegankelijk voor beginners, terwijl de geavanceerde functies aantrekkelijk zijn voor meer ervaren fotografen.

5. Afterlight

Deze app wordt gewaardeerd om zijn minimalistische interface en een breed scala aan vooraf ingestelde filters en texturen.

Afterlight is een gratis en gebruiksvriendelijke app voor fotobewerking die beschikbaar is voor zowel iOS- als Android-apparaten, hoewel het belangrijk is op te merken dat er enkele verschillen zijn in functies en updates tussen de twee versies.

Afterlight

Belangrijkste kenmerken van Afterlight voor zowel iOS als Android:

De app staat bekend om zijn gebruiksgemak, waardoor hij toegankelijk is voor fotografen van alle vaardigheidsniveaus.
Afterlight biedt een breed scala aan filters, waaronder populaire filters zoals 'Vintage' voor een retro-look.
De app bevat een verscheidenheid aan aanpassingshulpmiddelen, zoals helderheid, contrast, verzadiging en meer.
Gebruikers kunnen foto's uit hun filmrol importeren en zelfs JPEG- en RAW-fotobestanden bewerken.
De app heeft een ingebouwde camera met handmatige instellingen zoals sluitertijd, witbalans en ISO.
Afterlight maakt het eenvoudig delen van foto's op verschillende sociale mediaplatforms mogelijk.
• Basisaanpassingen voor foto's, zoals bijsnijden, spiegelen en roteren, zijn beschikbaar.
Opties om leuke afbeeldingen, stickers, citaten en botanische elementen aan foto's toe te voegen.
Met deze tool kun je selectieve kleurmanipulatie binnen een foto uitvoeren.

De iOS-versie, met name Afterlight 2, bevat geavanceerde functies zoals Double Exposure, Fusion Filters, Chroma en Glow, die niet beschikbaar zijn in de Android-versie.
De Android-versie van Afterlight heeft sinds 2014 geen update meer gehad, maar wordt binnen de Android-gemeenschap nog steeds beschouwd als een krachtige tool voor fotobewerking.

Afterlight is gratis te downloaden met veel toegankelijke tools in de gratis versie. De premiumversie, die extra functies ontgrendelt, kost echter $ 2,99 per maand.
Op Android kunnen specifieke pakketten zoals Instant Film voor minder dan $ 1 worden gekocht.

Afterlight staat hoog aangeschreven vanwege de selectie aan filters, filmeffecten en gebruiksvriendelijke bewerkingstools. Het is een uitstekende keuze voor iPhone-fotografen die op zoek zijn naar een overzichtelijke app met veel functies voor zowel het maken als het bewerken van foto's. Hoewel de app veel bewerkingsflexibiliteit biedt, moeten gebruikers oppassen voor overmatig bewerken, vooral als het gaat om het toepassen van texturen en filters.

6. SKRWT

SKRWT

Deze app, beschikbaar voor zowel iOS als Android, richt zich vooral op het corrigeren van veelvoorkomende fotografische problemen zoals lijnperspectief en lensvervorming. SKRWT is bijzonder gewaardeerd in de iPhone-fotografiegemeenschap en heeft ook een Android-versie.

De app bevat drie hoofdmodules voor verschillende doeleinden:

De SKRWT-module: Hiermee kun je de horizon rechtzetten, verticale en horizontale perspectiefvervormingen corrigeren, tonvormige vervorming van fisheye-lenzen aanpassen, het beeldformaat wijzigen na het toepassen van een perspectiefcorrectie, en meer. Deze module omvat ook basisfuncties zoals het spiegelen, draaien en bijsnijden van een afbeelding.
De 4PNTS-module: Deze module biedt een vorm van vrije perspectiefcorrectie, waarbij je een of alle vier de hoeken van je foto kunt aanpassen door ze te verslepen.
De MRRW-module: Deze module is gericht op het spiegelen van delen van een foto om perfecte symmetrie te creëren. Het biedt geen perspectiefcorrectie, maar kan worden gebruikt om interessante symmetrische effecten te creëren.

SKRWT biedt ook een reeks andere hulpmiddelen zoals een verhoudingstool om je foto horizontaal of verticaal uit te rekken, een rotatietool, een vignette tool om de randen van je afbeelding donkerder of lichter te maken, en een automatische bijsnijdfunctie. Wanneer je de perspectiefcorrectietools gebruikt, wordt de foto automatisch bijgesneden om een rechthoekige vorm te behouden, maar je kunt deze functie uitschakelen als je handmatig wilt bijsnijden.

Een interessant kenmerk van SKRWT is de integratie met iOS, waardoor je foto's rechtstreeks vanuit de Foto's-app kunt bewerken en opslaan. De app ondersteunt echter geen RAW-foto's, dus als je met RAW-beelden wilt werken, moet je deze eerst in een andere app zoals Lightroom Mobile ontwikkelen voordat je ze in SKRWT bewerkt.

Hoewel SKRWT veel te bieden heeft, is het belangrijk op te merken dat de app niet perfect is. Sommige gebruikers hebben gemeld dat de uiteindelijke beeldkwaliteit soms wazig kan zijn, wat een punt van overweging is als je op zoek bent naar een app voor hoogwaardige mobiele fotografie.

7. Manual Camera: DSLR Camera Pro

Manual Camera: DSLR Camera Pro is een Android-app die is ontworpen voor DSLR-achtige controle over de camera van de smartphone, waardoor gebruikers gedetailleerd beheer kunnen hebben over aspecten als belichting, witbalans, ISO, sluitertijd en handmatige scherpstelling.

Manual Camera: DSLR Camera Pro

De belangrijkste kenmerken:

• De mogelijkheid om de belichting en witbalans handmatig te regelen.
• Instellingen om handmatig ISO en sluitertijd te bepalen.
• De functionaliteit om foto's in RAW-formaat op te slaan.
• Realtime filters en kleureffecten.
Timelapse- en slow-motion video-opties.
Intervalmeter voor intervalopnamen en geotagging.
Fotostempelfunctie voor extra personalisatie.
• De app ondersteunt ook verschillende scènemodi, kleureffecten en focusmodi.
• Gebruikers hebben de mogelijkheid om het sluitergeluid uit te schakelen, de volumetoetsen aan te passen, de belichtingsinstellingen te wijzigen en in te zoomen op onderwerpen.
• Het biedt ook een unieke functie genaamd de gulden snede-lijn en ondersteunt een 4K-cameralijn.
• DSLR Camera Pro is bijzonder geschikt voor het maken van stop-motion- of time-lapse-video's vanwege de burst-modusfunctionaliteit, waarmee snel achter elkaar meerdere opnamen kunnen worden gemaakt.
• De interface van de app is gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor de installatie en het gebruik eenvoudig zijn.

Het is vermeldenswaardig dat om alle handmatige camerafuncties te kunnen gebruiken, je apparaat Android 5.0 of hoger moet hebben en de Camera2 API moet ondersteunen. De app is een betaalde app en kost ongeveer $ 4,49 om te downloaden via de Google Play Store.

8. Camera+ 2

Deze app is speciaal ontworpen voor iPhone-gebruikers en biedt uitgebreide handmatige bediening en een geïntegreerde Raw-foto-editor. Het is beschikbaar voor iOS voor $ 7,99.

Camera+ 2 is een geavanceerde camera- en fotobewerkingsapp voor iOS-apparaten, die dient als een verbeterde versie van de populaire originele Camera+-app. Het is ontworpen om de mogelijkheden van de iPhone-camera te verbeteren en biedt een reeks functies die zowel amateur- als professionele fotografen aanspreken.

De belangrijkste kenmerken:

• De app biedt handmatige bediening voor verschillende camera-instellingen, zoals belichting, ISO en witbalans. Hierdoor hebben gebruikers nauwkeurige controle over hoe hun foto's worden gemaakt.
• Camera+ 2 ondersteunt RAW-opname en -bewerking, wat vooral handig is voor professionele fotografen die meer controle willen over hun nabewerkingsworkflow.
• Om te helpen bij het maken van scherpere beelden, vooral bij weinig licht, bevat de app een beeldstabilisatorfunctie.
Focus- en belichtingsvergrendeling: Met deze functie kunnen gebruikers de focus en belichting op een specifiek deel van de scène vergrendelen, waardoor consistente resultaten in hun foto's worden gegarandeerd.
Clipping Indicator en Focus Peaking: Deze functies helpen bij het beoordelen van de belichting en focus van de foto om ervoor te zorgen dat de highlights niet uitwaaien en de focus scherp is waar deze bedoeld is.

Camera+ 2

• De app integreert met Siri-snelkoppelingen en is compatibel met de Apple Watch, waardoor handsfree bediening en activering op afstand van de camera mogelijk is.
Monumentenmodus: Deze modus maakt gebruik van AI-technologie en kan bewegende objecten uit jouw foto's volgen en wissen, wat vooral handig is voor het vastleggen van scènes zonder ongewenste mensen of voertuigen.
• De app kan lange belichtingstijden van maximaal 30 seconden aan, waardoor een voorbeeld van de opname wordt weergegeven terwijl de belichting wordt vastgelegd.
• Camera+ 2 biedt een gebruiksvriendelijke interface die kan worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker, waardoor deze toegankelijk is voor fotografen van alle vaardigheidsniveaus.
• De app wordt geleverd met een reeks filteropties om creatieve accenten aan foto's toe te voegen.

Camera+ 2 wordt geprezen om zijn combinatie van geavanceerde functies en gebruiksgemak, waardoor het een populaire keuze is voor iPhone-gebruikers die hun fotografievaardigheden willen verbeteren en meer controle over hun foto's willen krijgen.

Nadeel: de app is voor een eenmalige aankoop verkrijgbaar in de Apple App Store, echter Focus Peaking, Clipping, Time Stamp en Histogram zijn alleen beschikbaar voor de Pro versie, wat ongeveer 40 euro per jaar kost. Je kunt wel eerst klikken op 'Try for free'.

9. ProCam X (HD Camera Pro)

Deze app staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en handmatige camerafuncties en is beschikbaar voor Android voor $ 4,99.

ProCam X (HD Camera Pro) is een Android-app die is ontworpen om van jouw smartphone een professionele camera te maken en biedt een reeks functies die doorgaans te vinden zijn in professionele camera-apps. Het is zeer geschikt voor zowel beginnende als professionele fotografen en biedt een gebruiksvriendelijke interface met soepele bediening en een strakke lay-out.

De belangrijkste kenmerken:

• De app biedt uitgebreide controle over verschillende camera-instellingen, zoals focus, ISO, witbalans, belichting en meer.
• ProCam X bevat verschillende modi, zoals scènemodi en focusmodi, evenals verschillende kleureffecten. Deze functies zorgen voor meer creativiteit en flexibiliteit bij fotografie.
• De app ondersteunt fotografie in HD-kwaliteit en 4K-video-opname, waardoor uitvoer met hoge resolutie voor zowel foto's als video's wordt gegarandeerd.
• Met de burst-modus en voldoende vertraging kan de app stop-motion- en time-lapse-video's maken, waardoor de creatieve mogelijkheden voor gebruikers worden uitgebreid.
Gezichtsdetectie: deze functie helpt bij het efficiënter organiseren van foto's en video's, vooral als het om meerdere onderwerpen gaat.
• ProCam X bevat ook een fotoraster en verschillende filters, wat bijdraagt aan het unieke karakter en de veelzijdigheid als fotografie-app.
• De interface is verdeeld in twee kolommen, gepositioneerd voor comfortabel gebruik met de duimen in horizontale modus, of boven en onder de beeldviewer in verticale modus.

Om toegang te krijgen tot alle functies van ProCam X, moet het apparaat Android 5.0 of hoger gebruiken met camera-2 API-ondersteuning. De app kost $ 4,50 voor downloaden en gebruik, en bevat geen in-app-aankopen, maar wel advertenties die door de ontwikkelaar zijn geplaatst.

ProCam X wordt aanbevolen voor mensen die fotografie beginnen te leren en willen experimenteren met handmatige camera-instellingen. Het is ook geschikt voor ervaren fotografen die een professioneel tintje willen toevoegen aan hun smartphonefoto's en -video's

10. Bacon Camera

Bacon Camera is ideaal voor oudere Android-telefoons en biedt handmatige bediening en is gratis te gebruiken.

Bacon Camera biedt uitgebreide instellingsmogelijkheden voor fotografie, vergelijkbaar met die van een DSLR-camera. Je kunt de ISO-waarde, witbalans en belichtingscompensatie naar wens aanpassen.

De app staat je toe om foto's in JPEG-formaat te schieten. Voor wie graag zijn foto's bewerkt, ondersteunt Bacon Camera ook RAW-bestanden.

Deze app is vooral een favoriet onder Android-gebruikers vanwege de uitgebreide controle en aanpassingsmogelijkheden die het biedt tijdens het fotograferen.

Opmerking

Hoewel fotografie-apps veel voordelen bieden, zijn sommige apps alleen beschikbaar voor bepaalde besturingssystemen (iOS of Android) en werken mogelijk niet op oudere apparaten of besturingssystemen. Dit kan beperkend zijn als je niet het nieuwste apparaat of besturingssysteem hebt.

Veel apps bieden een gratis versie met beperkte functies. Voor toegang tot alle functies moet je mogelijk een betaalde versie of abonnement aanschaffen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Sommige apps kunnen complex zijn met veel geavanceerde functies. Dit kan overweldigend zijn voor beginners of casual gebruikers die niet veel tijd willen besteden aan het leren van de app.

Hoewel veel apps geavanceerde bewerkingsfuncties bieden, kan de uiteindelijke beeldkwaliteit nog steeds afhankelijk zijn van de kwaliteit van de smartphonecamera. Dit betekent dat de resultaten mogelijk niet kunnen concurreren met die van professionele camera's, vooral in uitdagende lichtomstandigheden.

Fotografie-apps, vooral die met uitgebreide bewerkingstools, kunnen ook veel opslagruimte op je apparaat in beslag nemen. Bovendien kan het uploaden en downloaden van foto's naar en van cloudgebaseerde diensten veel dataverbruik vereisen.

Bij het gebruik van apps moet je vaak toestemming geven om toegang te krijgen tot je foto's en mogelijk andere gegevens op je apparaat. Dit roept vragen op over privacy en hoe de app-aanbieders met je gegevens omgaan.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: