Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Canon Eos 550D review

Canons nieuwste topper in de amateur-reflexlijn levert maar liefst 18 miljoen pixels. En er is meer. De Canon Eos 550D kan ook erg goed filmen en dat wordt in rap tempo heel serieus genomen.

Camerafabrikanten willen hun gebruikers regelmatig prikkelen tot nieuwe aankopen. En een hoger aantal pixels is een makkelijk argument.

Mensen die weinig van camera's weten en toch een intelligente vraag willen proberen, komen vaak met: hoeveel pixels levert hij? Maar in werkelijkheid levert een hoger aantal pixels niet automatisch meer kwaliteit.

Canon EOS 550D

Beter, mits

Een kwaliteitscriterium is het aantal pixels niet, maar het wordt wel als zodanig gehanteerd. Natuurlijk kun je zeggen: hoe meer pixels, hoe kleiner ze zijn, dus des te beter is een camera als de Eos 550D in staat zeer fijne details te onderscheiden.

Dat klopt, maar dan moet je wel objectieven gebruiken die een heel hoog scheidend vermogen hebben. Dat betekent in feite dat je de meerwaarde van 18 miljoen pixels er alleen uit kunt halen als je hoogwaardige optiek gebruikt.

De Eos 550D heeft het verfijnde lichtmeetsysteem van de 7D en dat wordt uitbetaald

Beter, of

Kleinere pixels betekent in principe ook: meer beeldruis en dat vraagt om extra inspanningen van de elektronica om dat glad te strijken. Dat moet op een slimme manier gebeuren: het ruisonderdrukkingssysteem moet 'snappen' wanneer het naar een egaal witte muur kijkt waar beeldruis in zit en wanneer er een stuk ruw stucwerk in beeld is. Dat gaat niet altijd goed.

Bij de Canon Eos 550D bereik je bij rijk gedetailleerde onderwerpen bij de hoogste ISO-waarden zeer goede resultaten: hoge scherpte en detaillering, weinig ruis.

Maar in grotere vlakken is beeldruis dan toch wel ruim aanwezig. Let wel: het gaat over instellingen op ISO 12.800 en 6400. Bij ISO 3200 heb je een fijne ruis die nauwelijks opvalt.

De ruisonderdrukking doet het dan erg goed, maar dat maakt fijne details wel wat minder scherp. Je kunt dan de verscherping wat verhogen, maar dat leidt tot extra verlies aan detaillering en dan is de meerwaarde van 18 MP zo goed als weg. Houd het er maar op dat de verschillen met concurrenten met 12 of 14 MP in de praktijk verwaarloosbaar klein zijn.

En zo wordt het allemaal wél wat ingewikkeld. Onthoud gewoon dat de Canon Eos 550D tot de absolute top in zijn klasse behoort.

Wat de kleuren betreft: witbalans blijft een kritisch punt bij Canon. Bijsturing is regelmatig nodig. De belichting is doorgaans goed uitgebalanceerd. De Eos 550D heeft het verfijnde lichtmeetsysteem van de 7D en dat wordt uitbetaald.

Geen zwart balken onder- en bovenin dus, volledige benutting. Dit is echt een van de highlights van deze camera

2 : 3

Het terugzien van de gemaakte foto's geeft extra genot door het nieuwe lcd-scherm achterop. Helder en superscherp, en met een 2 : 3 beeldverhouding. Geen zwart balken onder- en bovenin dus, volledige benutting. Dit is echt een van de highlights van deze camera.

Dat geldt ook voor de filmopties. Je hebt een grote keuze aan standaards, formaten en snelheden, volledige belichtingsopties en ook nog eens externe microfoonaansluiting. Daarmee zijn alle wensen van serieuze filmers vervuld.

Canon EOS 550D
Extra genot door het nieuwe lcd-scherm achterop

Veel fotografen vragen zich af: wat moet ik ermee? Maar filmers zien het heel anders. Voor een schijntje (vergeleken met professionele videocamera's) koop je een topklasse videocamera. Met als sterkste punt: een grote, hooggevoelige beeldsensor, waarmee je op bioscoopkwaliteit kunt filmen. Door het grote sensorformaat heb je relatief weinig scherptediepte, en dat geeft prachtige mogelijkheden om met scherp en onscherp te spelen.

Voor vakantiefilmpjes is een HD-camcorder een beter idee

Scherpstellen moet je overigens handmatig doen; de contrast-AF die je in live view gebruikt (de stand voor filmen) is voor filmen te traag, te onzeker en maakt wellicht ook teveel geluid (afhankelijk van het gebruikte objectief). Voor vakantiefilmpjes is een HD-camcorder een beter idee.

Met de functie Movie Crop gebruik je alleen het centrale deel van de sensor, waarbij beelden worden vastgelegd in 640 x 480 pixels. De vergrotingsfactor is dan 7x, zodat je met een 200 mm objectief het effect krijgt van een 1400 mm.

Voor een eerlijk vergelijking ten opzichte van fullframe moet je er dan eigenlijk ook nog eens een cropfactor op loslaten van 1,6, dus dan kom je op 2240 mm. Interessante voor vogelende filmers. Jammer is dat Canon maar één Movie Crop stand biedt. Extra instellingen, bijvoorbeeld met de factoren 2x en 4x, zouden zeker welkom zijn.

Soms is een kleine cropfactor al voldoende, terwijl je dan meer kwaliteit behoudt. Tijdens de verrekijkershow in de duinen bij Castricum (25 april) showde Cameraland de spectaculaire Sigma 2,8/200-500 mm zoom, met daarop de bijbehorende 2x converter en als camera de Eos 550D. Objectief en converter vormen samen een 5,6/400-1000 mm.

Met een cropfactor (voor de sensorgrootte) van 1,6x kom je dan in de telestand op 1600 mm. En met ingeschakelde 7x crop van de Eos 550D kom je uit op een equivalent van 10.200 mm! Met een filmbeeld van slechts 640 x 480 pixels overigens, dat wèl.

De bediening van de Eos 550D is eenvoudig en transparant

Creative Auto

De bediening van de Eos 550D is eenvoudig en transparant. Plezierig is de Quick Control functie, die je met een druk op de speciale Q-toets een scherm met alle hoofdfuncties voorschotelt. Elke functie is daar rechtstreeks benaderbaar voor instellingen.

Canon EOS 550D

En natuurlijk vinden we ook de Creative Auto functie, die bedoeld is reflexbeginners sneller vertrouwd te maken met de belangrijkste instellingen. Diafragma en sluitertijd worden aangeduid met behulp van schalen die de scherptediepte respectievelijk de bewegingsweergave aangeven, en verder vind je er zaken als ISO, witbalans, belichtingscorrectie en beeldinstelling.

Een makkelijke camera, die echter in vergelijking met klassegenoten nogal karig bedeeld is

De camera werkt bij Creative Auto volgens de programma-automatiek, maar door aan het instelwiel te draaien wijk je van de gekozen tijd/diafragmacombinatie af om scherptediepte of bewegingsweergave aan te passen.

ISO

Een zo goed presterende sensor verdient het maximaal te worden uitgebuit. Daarom is het goed dat Canon eindelijk besloten heeft de automatische ISO-regeling instelbaar te maken. Je kunt nu zelf de limiet bepalen tot waar de ISO-waarde automatisch kan worden aangepast. Bij de eerdere modellen had je daar helaas nooit inspraak in.

Canon EOS 550D bovenaf

Goed is ook dat de belichtingscorrectie nu over vijf stops instelbaar is, in plaats van 2x. Natuurlijk zou je kunnen volhouden dat de belichting doorgaans zo goed is, dat een correctie van meer dan 2 stops onnodig zou moeten zijn, maar wie de belichtingscorrectie als een creatief instrument gebruikt (bijvoorbeeld voor tere high key opnamen met alleen lichte tinten) weet dat dat je dan met 2 stops niet altijd uitkomt. Je enige oplossing was dan handmatige belichtingsregeling. Dus: welkom, die 5 stops correctie.

Makkelijk

Tijd voor de balans. De Canon Eos 550D is een interessante reflex met een hoog kwaliteitsniveau. Het spektakel van 18 miljoen levert netto niet zoveel op, maar dat neemt niet weg dat hij topkwaliteit kan leveren. De uitstekende belichtingsresultaten en het fraaie scherm achterop zijn echter ook belangrijke pluspunten. Wat filmen betreft is de Eos 550D een kanjer. Bioscoopkwaliteit voor een habbekrats, zo ziet de filmwereld hem.

Verder: een makkelijke camera, die echter in vergelijking met klassegenoten nogal karig bedeeld is; geen uitklapscherm, geen fotobewerking en RAW-processing in de camera, geen creatieve filters, geen extra scèneprogramma's, geen HDR-functie. Hoe essentieel dat is, dat is heel persoonlijk.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres ([email protected]) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar [email protected]
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: