Foto: © rolffimages / Adobe Stock
Als medium grootverbruiker van stockbeelden heb ik me wel eens afgevraagd of ik mijn foto's niet via Adobe Stock zou moeten aankopen. Ik kende de optie wel binnen Photoshop, maar vooral vanwege de toch iets hogere prijsstelling dan bij de meest bekende online stockphoto platformen had ik me er verder nooit in verdiept. Een nadere kennismaking met Adobe Stock en haar vele mooie features en kwalitatief beeldaanbod maakt het echter zeer de moeite waard.
Een aantal van de bijzondere features in Adobe Stock is, zoals dat ook bij andere producten van Adobe opvalt, gericht op middelgrote teams en grote organisaties. Het wordt ze dan makkelijk gemaakt om credits toe te wijzen aan teams en zo dubbele aankopen binnen een grote organisatie te vermijden. Erg handig, maar voor een zzp-achtige creatieveling natuurlijk niet interessant.
Wel boeiend voor de individuele beeldjager is de integratie van Sensei in Adobe Stock. Deze kunstmatige intelligentie techniek die Adobe in meer van haar producten toepast, en al enige tijd ook in Adobe Stock, werkt erg mooi.
Adobe Sensei
Adobe’s Sensei maakt, door jaren van ervaring in machine learning en beeldanalyse, het vinden van precies die foto die je voor ogen hebt een stuk makkelijker waardoor je sneller betere resultaten behaald. Soms gaan er vele uren verloren bij het vinden van het juiste beeld voor een beeldproductie, dat moet voldoen aan zekere combinaties van objecten, kleuren en sfeer. Met het traditionele zoeken via trefwoorden wil dat niet altijd even gesmeerd werken, maar met behulp van de kunstmatige intelligentie en machine learning methode van Sensei sleep je eenvoudig een foto (of een ruwe mockup) in het zoekveld en vind je gemakkelijk een gelijksoortig beeld dat precies past bij wat je zoekt.
De slimheid van dit systeem van visueel zoeken is verrassend goed en deze spectaculaire techniek bespaart je al snel uren scrollen en zoeken. Maar niet alleen de tijdsbesparing die het oplevert is pure winst, ook de kwaliteit van de beelden is zichtbaar hoger dan in de conventionele beeldbanken.
Uniek van Sensei is ook dat je de zoekresultaten kan filteren op mate van achtergrondonscherpte en levendigheid van de kleuren.
Integratie in je eigen werk
Heb je beelden gevonden die voldoen aan jouw specificaties, dan kan je deze toevoegen aan de bibliotheek die je aangemaakt hebt voor een specifieke opdracht. In Photoshop kan je dan al met de beelden aan het werk voordat je ze aankoopt. Zo kun je vooraf onderzoeken of je selectie goed past in jouw productie. Eenmaal goed bevonden kan je het beeld aankopen. Het preview beeld (met watermerk) wordt automatisch vervangen in het Photoshop bestand inclusief alle bewerkingen die je daar reeds op hebt uitgevoerd.
Samenwerking
Adobe Stock put niet alleen uit eigen bron voor content maar is een samenwerking aangegaan met diverse gerenommeerde beeldleveranciers, zoals 500px, Pond5, Reuters, USA TODAY Sports en Stocksy. Hierdoor zijn er miljoenen hoge kwaliteitsbeelden beschikbaar in diverse beeldgebieden. Het valt wel op dat het om internationale beelden gaat; op typisch nationaal niveau scoort deze beeldbank een stuk minder goed en moet je toch nog uitwijken naar andere bronnen. Desondanks erg bruikbaar, deze super moderne beeldbank.