Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Archer: uitvinder van het collodiumproces

In 1851 beschrijft Frederic Scott Archer (1813-1857) in het tijdschrift The Chemist een nieuw fotografisch procédé dat gebruik maakt van collodium, een oplossing van nitrocellulose in ether. Het gezicht van de fotografie is voorgoed veranderd.

Frederic Scott Archer
Frederic Scott Archer

De winst van Archers ontdekking is een kortere belichtingstijd. Dat gaat zo. Los kaliumjodide op in collodium en verdeel het mengsel gelijkmatig over een schone glasplaat. Hoe meer de ether verdampt, hoe kleveriger de oppervlakte. Dompel de plaat vervolgens in een bad met zilvernitraatoplossing - de plaat wordt lichtgevoelig – en belicht ‘m nat en wel, maar snel in de camera. Na de belichting is het zaak de plaat direct te ontwikkelen, fixeren en te wassen.

Archer maakt het zelf allemaal nauwelijks meer mee

Een jaar later, in 1852, is het Archer zelf die met een variant op het collodiumprocédé komt. Deze keer behandelt hij het glasnegatief met kwikchloride en bevestigt deze op een zwarte ondergrond, en verwezenlijkt aldus een positieve weergave. 

De techniek krijgt later de naam ambrotypie mee en vindt een veelvuldige toepassing in de portretfotografie.

Archer maakt het zelf allemaal nauwelijks meer mee – hij sterft in armoede en heeft nooit geweten dat zijn ideeën een heuse revolutie teweeg zullen brengen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: