Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Amsterdam! Oude foto’s 1947-1970 - Ed van der Elsken

Een unieke heruitgave van het fotoboek Amsterdam! van Ed van der Elsken. Voor dit monument van de Nederlandse fotografie zijn de ruim 300 originele fotonegatieven door het Nederlands Fotomuseum ingescand en bewerkt. De opmaak is in handen van het Anthon Beeke Collectief, dat de oorspronkelijke opmaak aanhoudt van de prijswinnende vormgever Anthon Beeke.

De re-release van Amsterdam! gaat gepaard met een tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam. Van 6 juni t/m 14 september worden hier ruim 100 originele prints van in het boek opgenomen foto’s tentoongesteld.

Ter promotie van de tentoonstelling en het boek is er in de stad een printcampagne. Deze Amsterdam!-campagne is reeds gestart met de installatie van een metershoge fotowand van Bouwinvest op de Nieuwendijk (bij de Passage), waarop 14 foto’s uit het boek groot zijn afgebeeld. Bouwinvest verbouwt achter de wand de drie voormalige C&A-panden.

foto van Ed van der Elsken van twee paartjes in Amsterdam in de jaren 60
‍foto: © Ed van der Elsken

Ed van der Elsken (1925–1990), het 'enfant terrible' van de Nederlandse fotografie, was een getalenteerd en geëngageerd fotograaf en filmer. In zijn foto’s herken je direct waar het leven voor hem om draaide: moed, individualisme en vrijheid.

Van der Elsken was de eerste Nederlandse straatfotograaf die zich internationaal kon meten met de groten in het genre, zoals Robert Frank, William Klein, Daido Moriyama en Gary Winogrand.

Niet veel mensen weten dat een typische Van der Elsken-foto voor een belangrijk deel ontstond in de donkere kamer: daar bepaalde hij de sfeer van de foto. Door een figuur uit te lichten, gevels of een lucht dreigender te maken, beïnvloedde hij de manier waarop het beeld op je netvlies komt.

Al die handelingen die Van der Elsken in de jaren zeventig nog in de doka verrichtte, zijn nu allemaal digitaal gereconstrueerd op basis van nieuwe scans van de negatieven. Een monnikenwerk, maar met een uitzonderlijk resultaat. Amsterdam!, waarvan in de jaren tachtig twee edities verschenen, is niet eerder in zo’n fraaie editie verschenen.

In het fotoboek Amsterdam! uit 1979 zijn zijn beste oude zwart-witfoto’s bijeengebracht. De armoede van de naoorlogse Jaren, de Jodenbuurt rond het Waterlooplein, de rellen in de jaren zestig, veel mooie jonge mensen, maar ook de afbraak van het oude stadscentrum.

Vanwege de internationale faam van Van der Elsken, verschijnt Amsterdam! nu voor het eerst ook in een Engelse editie.

Amsterdam! Oude foto’s 1947-1970 - Ed van der Elsken
Pagina's: 240
Prijs: € 39,95
Uitgever: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059373808

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: